Navarte v ázijskom štýle: Pražená kantonská ryža
Jednotná ázijská kuchyňa neexistuje, pretože tento pojem zahŕňa rozličné pokrmy mnohých odlišných krajín.
Kým v stredoázijských štátoch, ako je Kazachstan a Mongolsko, dominuje mlieko a mäso, v Číne a krajinách južne od nej sa mliečne výrobky veľmi nepoužívajú. Naopak, pre juhovýchodnú a východnú Áziu je typická ryža, rezance, rôzne sójové a rybacie omáčky. Šéfkuchár Vojto Artz ponúka päť receptov na jedlá v ázijskom štýle, ktoré zvládnete pripraviť aj doma.
Recept: Pražená kantonská ryža
Pre 4 osoby potrebujeme:
200 g ryže
50 g šunky
100 g čerstvej uhorky
4 huby šitake
1 malá cibuľka
3 vajcia
50 g zeleného hrášku
100 g drobné krevety (nemusí byť)
1 PL sójovej omáčky
biele víno podľa chuti
soľ
mleté korenie
olej
Postup:
Ryžu opláchneme pod tečúcou vodou a varíme 20 minút vo vriacej vode. Hotovú scedíme a odložíme. Šunku nakrájame na malé kocky alebo tenké rezančeky. Uhorku umyjeme, zbavíme semien a nakrájame na drobné kocky. Cibuľu očistíme a nakrájame nadrobno. Huby namočíme do horúcej vody. Do veľkej panvice alebo woku dáme menšie množstvo oleja, rozohrejeme a postupne pridávame nakrájanú cibuľku, huby nakrájané na rezančeky, uhorku zbavenú semien a nakrájanú na drobné kocky, najemno nakrájanú šunku a hrášok. Zhrnieme na okraj a do panvice rozklepneme vajíčko a upečieme ako omeletu. Vidličkou alebo vareškou natrháme na kúsky. Prisypeme uvarenú ryžu a opražíme. Dochutíme vínom, soľou, korením a prípadne kvapkou sójovej omáčky. Podávame horúce na veľkej mise.
Náš tip:
Omeletu si môžeme pripraviť aj extra tak, že vajíčka rozšľaháme s troškou sójovej omáčky. Pridáme polovicu cibuľky a dobre rozmiešame. Z tejto hmoty upečieme na malom množstve oleja tenkú omeletu z oboch strán. Nakrájame na tenké prúžky.
Ďalšie recepty nájdete na stránke Varecha.sk
Text: Katarína Sedláková pre magazín Pravdy
Jedlo pripravil: Vojtech Artz, šéfkuchár spoločnosti Metro
Foto: archív Vojtecha Artza