Presunúť na hlavný obsah

Deti by mali jesť na jar viac vitamínov - poradíme vám, čím ich nakŕmiť

Zdravie a relax

Deti by na jar mali jesť viac vitamínov, potrebu celkom pokryje zdravým deťom čerstvé ovocie a zelenina.

Vitamínové preparáty a doplnky stravy by mali dostať len pri niektorých ochoreniach a pri nedostatku konkrétnych látok. Rodičia by sa ale mali vopred poradiť s lekárom. Myslí si praktický detský lekár Bohuslav Procházka.

"Mnoho mamičiek podáva tieto prípravky deťom v snahe zaistiť im podľa svojho to najlepšie. Zdravé dieťa, ktoré dostáva pestrú a vyváženú stravu, nič také nepotrebuje," zdôraznil. Vyššie dávky vitamínov sú nutné najmä po prekonanom akútnom ochorení, pri chornických chorobách a tiež pri alternatívnych smeroch výživy, ako je vegánstvo, ktoré povoľuje len rastlinnú stravu.

"Pre zdravý vývoj dieťaťa je dôležitý dostatok ovocia, zeleniny, mliečnych výrobkov, chudého mäsa, vajec, rýb, strukovín a kvalitných rastlinných olejov a tukov, u väčšiny detí tiež celozrnného pečiva a cereálií," doplnila nutričná terapeutka Jitka Rusková z Poradenského centra Výživa detí.

Vitamíny si telo väčšinou nedokáže samo vytvoriť. Vitamíny rozpustné v tukoch prispievajú k odolnosti voči niektorým chorobám, podporujú kvalitu pokožky a zraku. Pretože sú rozpustné v tukoch, je pre ich správne využitie v organizme nutné zaistiť dostatok kvalitných rastlinných olejov a výrobkov z nich, napríklad margarínov.

"V praxi to znamená, že zeleninový šalát bez zálievky napríklad z olivového oleja dodá telu omnoho menej dôležitých vitamínov," upozornila. Vitamíny rozpustné vo vode pochádzajú najmä z ovocia, zeleniny, obilovín a z niektorých potravín živočíšneho pôvodu, ako je mäso, pečeň a vajcia. Vitamín C podporuje obranyschopnosť, dostatočný príjem môže výrazne skrátiť liečbu infekcie. Deti potrebuje 50 až 70 miligramov na deň, v období viróz môže byť príjem niekoľkonásobne vyšší.vitamín C prispieva tiež k prevencii chorôb srdca a ciev a rakoviny.

Viac informácií o zdravej výžive a životnom štýle detí je na webe. Záujemcovia sa tiež môžu obrátiť na nutričné terapeutky.

Prehľad vitamínov, odporúčaných dávok a ich zdrojov
ROZPUSTNÉ V TUKOCH odporúčaná denná dávka pre deti zdroje funkcie k čomu vedie nedostatok
A 300-700 miligramov mlieko, syry, zelenina, pečeň chráni zrak a kožu, povzbudzuje rast šeroslepota, suchosť kože
D 5 miligramov mlieko, žĺtok, ryby a rybí tuk, kontakt pokožky so slnečným žiarením podporuje ukladanie vápnika a fosforu do kostí, je nutný pre rast a vývoj kostí a zubov krivica, lámavosť kostí
E do 7 miligramov rastlinné oleje a tuky, zelenina, obiloviny, orechy antioxidant chráni bunky pred pôsobením škodlivých látok vznikajúcich pri spracovaní živín poruchy rastu a poškodenia nervového systému
K 5-50 miligramov listová zelenina, zelený čaj, pečeň, vaječný žĺtok podporuje správnu zrážanlivosť krvi zvýšená krvácavosť
ROZPUSTNÉ VO VODE
C 80-100 miligramov zelenina, ovocie podporuje imunitu a využitie železa, má antioxidačné účinky, podporuje tvorbu kolagénu náchylnost k infekciám, podráždenosť, únava
B6 0,3-1,7 miligramov obilné klíčky, zelenina, vajce, mäso podporuje trávenie a využívanie bielkovín v tele kŕče, nevoľnosť, zápaly slizníc, depresie
B12 0,5-2 miligramov prevažná časť sa tvorí v črevách, obsiahnutý je tiež vo vajciach a mäse podporuje krvotvorbu a činnosť nervového systému anémie, nervové poruchy
kyselina listová 80-200 miligramov listová zelenina podporuje tvorbu červených krviniek, správný vývoj nervovej sústavy chudokrvnosť, poruchy rastu, poruchy nervovej sústavy

Text: ČTK
Foto: SHUTTERSTOCK