Presunúť na hlavný obsah

Ovocie a zelenina nie sú AŽ také zdravé

Zdravie a relax

V tom sa už nik nevyzná! Najnovšie vedecké štúdie ukázali, že ovocie a zelenina sú síce pre zdravie prínosom, ale nie až takým výrazným, ako sa doteraz verilo.

Výskumný tím európskych vedcov ukázal, že 200 gramov ovocia a zeleniny denne zníži riziko rakoviny len o tri percentá. Tento výsledok označujú vedci v štúdii zverejnenej na portáli Národného Inštitútu pre rakovinu v Oxforde za veľmi slabý.

"To neznamená, že ovocie a zelenina nie sú dôležité," upozorňuje šéf tímu Paolo Boffetta. "Sú však len jedným z faktorov, ktoré pomáhajú predchádzať rakovine," dodáva.

Od roku 1992 Boffetta a 51 ďalších vedcov sledovali stravovacie návyky a životný štýl 478 478 ľudí. Pacienti odpovedali na otázky o ich zdravotnej histórii, fyzickej aktivite, tabaku a alkohole a obvyklého stravovania. Pochádzali z desiatich krajín západnej Európy a jedli rôzne diéty. O osem rokov neskôr vyplynulo, že viac ako 30 000 účastníkov výskumu má rakovinu.

Predchádzajúce štúdie tvrdili, že ovocie a zelenina znižujú riziko rakoviny o 20 až 30 percent. Najnovšie zistenie je v porovnaní s nimi veľmi biedne - hovorí najviac o troch percentách. Výskumníci predpokladajú, že ovociu a zelenine sa pripisovali také významné účinky preto, lebo ľudia, ktorí plody zo záhrady pravidelne jedávajú, majú všeobecne zdravší životný štýl. Teda menej konzumujú alkohol, nefajčia a viac športujú.

"Rakovina je komplexné ochorenie. Je nepravdepodobné, aby jej vzniku vedela zabrániť len jedna vec. Kombinácia viacerých zdravých faktorov je pravdepodobnejšia, než samotná konzumácia ovocia a zeleniny," dodáva Boffeta. Zistenie lekárov o slabších protirakovinových účinkoch ovocia a zeleniny preto nie je dôvodom k tomu, aby ich ľudia prestali jesť. Práve naopak - ak k zdravej strave pridajú aj pohyb a vzdajú sa fajčenia, šance, že sa im rakovina vyhne, im výrazne porastú.

Okrem toho, ovocie a zelenina majú pre organizmus aj iný prínos - nie le v súvislosti s rakovinou. Pomáhajú znižovať hmotnosť aj riziko cukrovky, zlepšujú trávenie a prospievajú srdcu i celkovej obranyschopnosti.

Text: Tomáš Hladký pre oŽene.sk
Foto: SHUTTERSTOCK