Presunúť na hlavný obsah

Recept týždňa: Pravé španielske gazpacho

Recepty

K nedeľnému obedu patrí aj polievka. Vyskúšajte netradičnú - zo slnečného Španielska.

Na štyri porcie potrebujeme:

9 -10 ks paradajok
1 šalátovú uhorku
3 krajce tmavého chleba
2 strúčiky cesnaku
5 lyžíc olivového oleja
soľ, korenie, čili
čerstvá bazalka

Postup:
Paradajky prudko sparíme a necháme vychladnúť. Medzitým si ošúpeme uhorku, nakrájame na kocky, ošúpeme paradajky, nakrájame na kocky. Pridáme chlebík preliaty olivovým olejom, listy z čerstvej bazalky. Pridáme cesnak, čili, soľ, korenie a všetko rozmixujeme. Necháme vychladnúť a môžme podávať s toastom opečeným nasucho. Dekorácia – čerstvá bazalka.

Náš tip:
Polievka bude naozaj lahodná, len ak použijeme dobré zrelé paradajky. Určite nebude taká dobrá, ak pridáme paradajky zo skleníka, ktoré nemajú v sebe dostatok slnka, vône a plnej chuti.

Text: Juraj Michalič pre prílohu Pravdy - Recepty
Jedlo pripravil: Martin Svoboda, šéfkuchár hotela Impozant vo Valčianskej doline
Foto: Ľuboš Pilc pre Pravdu