Obed slávnostne: Dusený králik na zelenine so slaninovými haluškami
V znamení receptov z králičieho mäsa sa nesie celý uplynulý týždeň. Na záver vám ponúkame aj netradične slávnostný recept.
Dusený králik na zelenine so slaninovými haluškami
Suroviny:
- 4 králičie stehná
- 200 g koreňovej zeleniny
- 50 g anglickej slaniny
- 100 g cibule
- 5 strúčikov cesnaku
- 2 bobkové listy
- olej
- 1 vetvička čerstvého rozmarínu
- listový špenát
Slaninové halušky:
- 100 g anglickej slaniny
- 250 g krupice
- 30 g masla
- petržlen
- 3 vajcia
- 500 ml mlieka
- 50 g cibule
Postup:
Králičie stehná očistíme, prešpikujeme slaninou, osolíme, okoreníme a sprudka opečieme. Zeleninu nakrájame na drobno, orestujeme na slanine s cibuľou. Do zeleninového základu dáme opečené stehná, pridáme korenie, dochutíme soľou a korením a pomaly dusíme. Hotové stehná vyberieme a zeleninu prepasírujeme do jemnej omáčky.
Na masle orestujeme na jemno nasekanú slaninu, cibuľu a zaprášime krupicou. Pridáme mlieko a dobre rozmiešame. Varíme tak dlho, až sa cesto prestane lepiť na varešku a steny hrnca. Cesto necháme vychladnúť a pridáme doň vajce a nasekaný petržlen. Z cesta urobíme veľké halušky, ktoré uvaríme v osolenej vode. Listový špenát očistíme, sprudka opečieme na olivovom oleji a dochutíme soľou a čiernym korením.
Náš tip:
Králičie mäso je ľahko stráviteľné a obsahuje málo cholesterolu, len 20-25 mg/100 g, a tuku.
Text pripravila: Katarína Sedláková pre Magazín Pravdy
Jedlo uvaril: Jakub Reimitz, šéfkuchár reštaurácie Malecón a Tapas Baru v Bratislave
Foto: Robert Hüttner pre Pravdu