Presunúť na hlavný obsah

Vitamíny udržujú zdravie, krásu aj duševnú pohodu

Zdravie a relax

Vitamíny sú látky, ktoré organizmus nevyhnutne potrebuje pre zdravie.

Treba preto dbať na zdravé stravovanie,  aby organizmu nechýbali. Pred vitamínmi z fľaštičiek totiž lekári radia uprednostniť ovocie, zeleninu a ďalšie zdraviu prospešné potraviny. Umelé doplnky stravy majú prísť na rad až pri konkrétnej chorobe alebo výraznom nedostatku niektorého vitamínu.

 
Ľudský organizmus si okrem niektorých výnimiek nedokáže vitamíny sám vytvoriť, preto ich získava zo stravy. Pri ich nedostatku sa môžu objavovať poruchy funkcií organizmu, ale aj vážne choroby.  Vitamíny sú nutné na udržanie zdravia a imunity. Na lepšiu orientáciu prinášame prehľad základných vitamínov aj zdroje, odkiaľ ich možno získať.

Vitamín A (retinol)
Vitamín A je rozpustný v tukoch a zaháňa telesnú aj duševnú únavu a dodáva elán. Je potrebný pre normálny rast a vývoj tela, zvlášť pre zdravé kosti a zuby. Chráni sliznice pred infekciami a je základom pre tvorbu fotosenzitívneho pigmentu dôležitého pre zrak. Nedostatok môže viesť k degenerácii očných tkanív a retardácii rastu.
Zdroje: mango, marhule, papája, špenát, mrkva, kapusta, maslo, vaječný žĺtok, pečienka.
 
Vitamín B1 (tiamín) 
Záruka dobrej nálady: vitamín B1 pomáha pri stálej podráždenosti, vracia psychickú vyrovnanosť a zvyšuje koncentráciu. Pomáha bunkám tela premieňať sacharidy na energiu a je nevyhnutný pre správnu funkciu srdca, svalov a nervového systému. Nedostatok vitamínu môže spôsobovať slabosť, únavu a poškodenie nervov.
Zdroje: hrach, fazuľa, zemiaky, celozrnné výrobky, pšeničné klíčky, pivné kvasnice, orechy, banány, bravčové mäso, vajcia, ryby, cestoviny.

Vitamín B2 (riboflavín)
Zlepšuje náladu. Pri nedostatku energie a depresívnych náladách pomôže vitamín B2, aby bola vaša duša zas v poriadku. Hrá dôležitú úlohu pri telesnom raste, obnove červených krviniek a uvoľňovaní energie zo sacharidov. Nedostatok vitamínu nie je častý, pretože ho obsahuje väčšina potravín. K príznakom nedostatku patrí suchá, popraskaná koža a precitlivenosť očí na prudké svetlo.
Zdroje: vajcia, orechy, fazuľa, listová zelenina (špenát), kukurica, mlieko, mliečne výrobky (tvaroh, jogurt), mäso, ryby, ovsené vločky, pšeničné klíčky.

Vitamín B3 (niacín)
Pre zdravý spánok, vitamín B3 zaistí sladké sny, dodá vnútornú rovnováhu a posilní nervy sužované stresom. Podporuje funkciu zažívacieho ústrojenstva, kože a nervov. Rovnako má nenahraditeľnú úlohu pri premene potravy na energiu. Nedostatok niacínu môže viesť k pelagre, chorobe charakterizovanej postihnutím kože, k problémom s trávením a duševnej poruche.
Zdroje: mliečne výrobky, chudé mäso, orechy, vajcia, huby, obličky, mäso (zverina), hydina, ryby (losos, tuniak, sardinky).

Vitamín B5 (kyselina pantothenová)
Má afrodiziakálne účinky. Podporuje tvorbu sexuálnych hormónov a hormónov šťastia. Tento vitamín je veľmi dôležitý pre metabolické spracovanie prijatých živín a nenahraditeľný pre syntézu hormónov a cholesterolu. Veľké dávky kyseliny pantothenovej môžu spôsobiť hnačku.
Zdroje: vajcia, ryby, mlieko a mliečne výrobky, cereálie a celozrnné pečivo, hlúbová zelenina (brokolica, kel, kapusta), melóny, strukoviny (šošovica, fazuľa), huby.

Vitamín B6 (pyridoxín)
Pomáha  pred menštruačným cyklom  (PMS). Vitamín B6 (pyridoxín) je zázračnou zbraňou proti kolísaniu PMS. Hrá dôležitú úlohu v metabolizme červených krviniek, pri raste a vývoji kostry. Nedostatok môže byť spojený s deficitom aj iných B vitamínov, môže k tomu dôjsť u mladých ľudí a pri konzumácii príliš veľkého množstva alkoholu. Nedostatok sa prejaví poruchami imunitného systému, problémami s rastom a postihnutím svalov.
Zdroje: nelúpaná ryža, zemiaky, strukoviny, mäso (bravčové), banány, mliečne výrobky, kvasnice, orechy, celozrnné produkty.

Vitamín B9 (kyselina listová)
Po kyseline listovej budete šťastní. Spoločne s vitamínmi B1, B6 a B12 pomáha B9 pri produkcii hormónu šťastia (sérotonínu). Kyselina listová (kyselina folová) je základným koenzýmom metabolizmu bielkovín. Je dôležitá pre tvorbu červených krviniek, syntézu DNA (molekuly nosiacej genetickú informáciu), rast tkaniva a funkciu buniek. Okrem toho zvyšuje chuť do jedla a stimuluje tvorbu žalúdočnej kyseliny. Nedostatok kyseliny listovej môže spôsobiť poruchy rastu, šedivenie vlasov, zápal jazyka (glositída), vredy v ústach, peptické vredy a hnačku.
Zdroje: fazuľa a ďalšie strukoviny, citrusové plody a džúsy, pšeničné otruby a celozrnné výrobky, zelená listová zelenina, hydina, bravčové mäso, kôrovce, pečienka, paradajky, kapusta, chren, cukety,  zemiaky, celozrnná múka, sója, orechy.

Vitamín B12 (kolobamín)
Elixír života v starobe. Práve starší ľudia majú často nedostatok vitamínu B12 a prepadajú preto depresiám. Rovnako ako iné vitamíny B je aj vitamín B12 dôležitý pre metabolizmus. Je nevyhnutný pri tvorbe červených krviniek a fungovanie centrálneho nervového systému. Nedostatok môže viesť k anémii a degenerácii kostnej drene.
Zdroje: ryby (makrela, morský ostriež, sleď), račie mäso, slávka jedlá, vajcia, červené mäso, hydina, kôrovce, mlieko a mliečne výrobky.

Vitamín C (kyselina askorbová)
Skutočne dodá životný elán. Tomu, kto je trvalo unavený a nič ho nebaví, chýba často vitamín C. Je dôležitým antioxidantom, ktorý chráni telesné tkanivá a ostatné vitamíny. Je potrebný na reguláciu normálneho telesného rastu, hojenie rán a reakcií na stres a stimuluje tvorbu bielych krviniek. Nedostatok môže viesť k vyššej vnímavosti k infekciám a celkovému horšiemu zdravotnému stavu.
Zdroje: citrusové plody, kivi, paprika, petržlen, zemiaky, rakytník rešetliakový, čierne ríbezle.

Vitamín D (kalciferol)
Slnečný vitamín. Už po 10 minútach na slnku sa v tele vytvára vitamín D (kalciferol) Prirodzene to robí dobre aj duši. Telo si ho vytvára samo na slnku. Podporuje vstrebávanie vápnika, čo je základom zdravého vývoja zubov a kostí. Tento vitamín takisto pomáha udržať primerané hladiny vápnika a fosforu v krvi. Nedostatok tohto vitamínu môže viesť k mäknutiu kostí a krivici.
Zdroje: morské ryby (makrela, losos, sleď), avokádo, mlieko, mliečne výrobky, vajcia, obohatené cereálie.

Vitamín E (tokoferol) 
Vitamín E je rozpustný v tukoch (len spoločne s tukom ho dokáže telo vstrebať) a zoceľuje nervy. Je potrebný na ochranu buniek a ako antioxidant, je zodpovedný za normálny rast a vývin svalov, funkciu krvného obehu, nervového a zažívacieho systému.
Zdroje: olej z pšeničných klíčkov, bodliakový, olivový a slnečnicový olej, müsli, obilné klíčky, majonéza, rybie konzervy, orechy, vajcový žĺtok, avokádo, celozrnné produkty, listová zelenina.

Vitamín K
Posilňuje telo aj myslenie. Vitamín K má pozitívny vplyv na hormonálnu hladinu a dodáva stresovanej duši novú silu.
Zdroje: ružičková a listová zelenina (kapusta, karfiol, brokolica), kyslá kapusta, zelený čaj, vajcia.

Pozor na vitamíny
Avitaminóza - úplný nedostatok vitamínu v tele. Vyvoláva chorobné zmeny v tele človeka. 
Hypovitaminóza - mierny nedostatok vitamínu v tele. V človeku vyvoláva únavu, malátnosť. Nastáva pri poruchách žliaz s vnútorným vylučovaním, pri horúčke. 
Hypervitaminóza - nadbytok vitamínu v tele. Vyvoláva chorobné zmeny v tele človeka. Týka sa to hlavne vitamínov A a D. <p> Zdroj: spracované podľa www.conavarit.sk

Text: Zuzana Hlavačková pre magazín Pravdy
Foto: SHUTTERSTOCK