Presunúť na hlavný obsah

Grilujme ako profíci

Recepty

Chystáte sa vystrojiť poriadnu gril party? Základom je dobrá atmosféra a so správnymi grifmi môžete vykúzliť aj ozajstnú kulinársku show!

Grilovací obrad môže začať

Či ste na opekačku pozvaní alebo ju sami organizujete, určite sa chcete zabaviť a pomaškrtiť na fajnovom mäsku a chutných prílohách. Je skvelé, ak sa zídete viacerí a každý prispeje nejakou špecialitkou zo svojej kuchyne. Niekto je macher na marinády, iný sa vyzná v zelenine vhodnej na opečenie. Svoju pochúťku si nájde každý a aby ste aj vy obohatili niečím zaujímavým stôl plný dobrôt, inšpirujte sa odporúčaniami šéfkuchárov. U tých je favoritom kuracie mäso a pre typickú chuť grilovanej lahôdky radia použiť drevené uhlie.

Mňamky - mäsko, zeleninka, chlebík
Dôležité je správne dochutenie mäska a k tomu prídu vhod vzácne skúsenosti odborníka, akým je aj Marek Petrán, Chef de Cuisine, reštaurácia Elesko: " Podstatou je dobrá marináda, ktorú si vyrobíte z oleja, pridáte soľ, korenie ako je rozmarín či tymián, nasekané bylinky, cesnakovú pastu. Fajnšmekri môžu skúsiť aj kombináciu horčice, korenia a medu. Takto pripravené mäsko stačí 30 sekúnd prudko opražiť na grile a potom ho 2 minúty dopiecť na miernom ohni. Ako prílohu môžete podávať grilovaný baklažán alebo cukinu a samozrejme chlebík. Špeciálne určený a vhodný na grilovanie je Chlieb party Penam."

Hor sa do prvej tohtoročnej grilovačky!
Ak si netrúfate na po domácky vyrobenú marinádu, ideálnym riešením je vyskúšať mäsko, balené už v ochutenej šťave. Napríklad čerstvé kuracie diely Hyza, s tromi obľúbenými príchuťami: bylinková, karí a Mexiko. Tieto lákadlá pre chuťové poháriky sú balené v ochrannej atmosfére, ktorá predlžuje ich trvanlivosť a zachováva chuť. Vyzbrojení radami odborníkov, ako aj praktickými polotovarmi nič nepokazíte a na vašu prvú tohtoročnú Barbecue budete ešte dlho spomínať.

Text: Monika Schönová pre oŽene.sk
Foto: SHUTTERSTOCK