Presunúť na hlavný obsah

Aj v tradičnej českej kuchyni sa dá nájsť veľa inšpirácie

Recepty

Podobá sa slovenskej, ale používa aj iné zaujímavé národné suroviny a kombinácie.

Miloš Miklánek, šéfkuchár hotela Alexandra v  Púchove sa rád zaoberá trochu modernejšou gastronómiou. Už ako štrnásťročný sa rozhodol upísať kulinárskemu umeniu. Po skončení štúdia v odbore kuchár s maturitou v Trenčíne začal pracovať v tamojšom Hoteli Tatra. Zbieral v ňom skúsenosti deväť rokov, hotel bol jeho druhým domovom, podporoval ho už počas štúdia. Potom sa posunul do ďalšej reštaurácie Savana cafe, čo bola preňho ďalšia škola, v ktorej pochopil, ako sa treba správať k hosťovi a ako v kuchyni k surovinám a zodpovedne pristupovať ku všetkému. Neskôr sa zamestnal v Hoteli Magnus**** kde po niekoľkých mesiacoch okúsil varešku šéfkuchára a pracoval v doteraz najlepšom kolektíve. V súčasnosti šéfuje kuchyni púchovského hotela Alexandra.

Recept: Bravčová panenka plnená sušenými slivkami s bylinkovými zemiakmi

Miloš Miklánek vybral tento recept sko Môj najlepší recept. "Mám rád tento druh mäsa a keď sa vie pripraviť na ružovo, je to super."

Čas prípravy - 30 minút
Čas varenia a pečenia - 30 minút
Stupeň obtiažnosti - stredný

Potrebujeme:
600 g bravčovej panenky
40 g sušených sliviek
100 g slivkového lekváru
20 g soli
100 ml 30 % smotany
50 ml vody
50 ml červeného vína
100 g nasekaných vlašských orechov
600 g zemiakov uvarených v šupke
20 g tymianu
20 g rozmarínu
60 g oleja

Postup:
Do bravčovej panenky spravíme kapsu, ktorú naplníme slivkami. Mäso osolíme, okoreníme, sprudka opečieme na panvici a necháme dopiecť v rúre pri 160 stupňoch zhruba šesť minút. Potom mäso vyberieme z panvice a na tanieri necháme odležať na teplom mieste. Zemiaky nakrájame na plátky, opečieme na panvici, pridáme bylinky, osolíme a okoreníme. Do panvice, v ktorej sme piekli mäso, pridáme slivkový lekvár, vodu, víno, smotanu a nasekané orechy. Povaríme a podávame.

Náš tip:
K tomuto jedlu ešte môžeme podávať namiesto omáčky jemný smotanový dip s bylinkami.

Ďalšie recepty nájdete na stránke Varecha.sk

Text: Juraj Michalič pre Pravdu
Foto: Ľuboš Pilc pre Pravdu