Hydinové orgie - tipy, ako ozvláštniť prípravu okrídlených pochúťok
Hydina je chutné a pomerne zdravé jedlo, ktoré si nájde miesto na stole väčšiny slovenských domácností.
Pri príprave jedál z kurčaťa, morky, husi alebo kačice, ale aj netradičnejšieho bažanta či prepelice vám pomôžu nasledujúce rady:
- Pri úprave hydiny nie je nikdy dosť inšpirácií. Vyskúšajte jednoduchú marinádu – zmiešajte rovnaké množstvo sójovej omáčky, oleja a tekutého medu. Počas pečenia kačky alebo kuraťa marinádu rozrieďte vodou a mäso potierajte. Hydina získa chutnú chrumkavú kôrku.
- K jemnej lahodnej chuti husacej pečene sa jednoznačne hodí lahodné a sladké alebo polosladké víno. Ak však neobľubujete sladké vína, ani šumivými nič nepokazíte.
- Pečením v alobale sa bažant nevysuší a mäso zostane pekne šťavnaté.
- Omáčka z ríbezlí a portského vína je pikantne sladkokyslá a výborne sa hodí k bažantiemu mäsu. Divina je stráviteľnejšia a výživovo hodnotnejšia ako bravčové, hovädzie či hydina. Obsahuje viac vitamínov A a B, železo, fosfor a vápnik.
- z 50 g mandlí, 300 g sendviča (žemle), 1,5 dl mlieka, 1 polievkovej lyžice masla, 2 vajec, soli, muškátového kvetu a petržlenovej vňate pripravíme chutnú plnku, ktorou môžeme naplniť kurča aj morku. Kontrast chutí ocenia pri stole všetci hodujúci. Plnku pritom nemusíme dať len dovnútra, ale aj pod kožu na stehnách a prsiach. Šikovnejšie vám to pôjde pri morke, ktorá je väčšia.
- K prepeliciam na pytliacky spôsob sa výborne hodí paradajkové rizoto (ryža, na cibuli orestované paradajky, kečup a bazalka) a silné červené víno.
- jarné rolky sú jedlo, ktoré si objednávame zväčša v čínskych a ázisjkých reštauráciach. S ryžovým papierom, hubami šitake a bambusovými výhonkami si ich môžeme pripraviť aj doma. Kuracie prsia nakrájané na rezance a orestované so všetkými ingredienciami poslúžia ako plnka. Okrem ryžového papiera však môžeme použiť aj lístkové alebo štrúdľové cesto. Plnku do
jarných roliek môžeme obmieňať podľa chuti, napríklad, zeleninovú alebo krevetovú.
Text: Pravda, z prílohy Recepty - 50 výborných pochúťok z hydiny
Foto: Ivan Majerský pre Pravdu