Presunúť na hlavný obsah

Okoreňte si nedeľné menu: Skúste Kalkatské morčacie prsia

Recepty

Morčacie prsia sú vždy slávnostné jedlo.

600 g morčacích (kuracích) pŕs

4 PL rastlinného oleja
2 cibule
2 zelené čili papričky
1 ČL mletého bieleho korenia
zväzok zelenej cibuľky
Na marinádu :
2 PL sójovej omáčky
1 ČL čili
1 ČL soli
2 PL kukuričného škrobu (maizeny)
kúsok nastrúhaného čerstvého zázvoru
4 strúčiky cesnaku
1 PL vínneho octu
2 PL paradajkového pretlaku
2 PL kečupu
2 ČL hnedého cukru
Na špenátové krokety:
250 g mrazeného špenátu
200 g varených zemiakov
3 ks rožkov
100 g strúhanky
100 g hladkej múky
soľ, mleté čierne korenie, vegeta


Všetky suroviny na marinádu zmiešame. V panvici rozpálime lyžicu oleja a asi 5 minút na ňom opekáme nadrobno nakrájanú cibuľu. Necháme ju vychladnúť a pridáme k marináde. Do marinády pridáme morčacie prsia nakrájané na kocky, dobre premiešame, aby sa celé obalili a dáme odležať do chladničky aspoň na pol hodiny. Zvyšný olej rozohrejeme v panvici, pridáme
čili a mleté biele korenie a restujeme na miernom plameni. Potom pridáme mäso a za stáleho miešania opekáme ešte 10 minút. Na tanieri posypeme nadrobno nakrájanou zelenou cibuľkou. Podávame so špenátovými kroketami.

Špenátové krokety: Rozmrazený špenát nasekáme na malé kúsky, pridáme roztlačené uvarené zemiaky, na malé kocky nakrájané rožky, zelený hrášok, vajíčka, múku, strúhanku a koreniny. Dobre premiešame. Zo zmesi robíme malé kroketky, ktoré ukladáme na vymastený plech a upečieme.
Náš tip: Kto neobľubuje chuť zázvoru, môže použiť len šťavu; stačí olúpaný kúsok zázvoru pretlačiť lisom na cesnak priamo do misy.

Text pripravil: Juraj Michalič pre Pravdu
Jedlo uvarila: Agáta Ihnátová, šéfkuchárka hotela Jalta v Michalovciach
Foto: Ivan Majerský pre Pravdu