Presunúť na hlavný obsah

Nie každý jogurt je probiotický

Zdravie a relax

Nie je jogurt ako jogurt. Viete, čo kupujete?

Z hľadiska životaschopnosti jestvujú veľké rozdiely v prežívaní jednotlivých kultúr baktérií, ktoré sa používajú pri výrobe fermentovaných mliečnych produktov (jogurt, jogurtový nápoj, acidofilné mlieko, kefír atď). Niektoré živé kultúry obsiahnuté v jogurtoch neprežijú prechod kyslým prostredím žalúdka. Túto dôležitú vlastnosť majú len probiotické výrobky s overeným účinkom. Upozorňuje na to prof. RNDr. Libor Ebringer, DrSc., zástupca riaditeľa Ústavu bunkovej biológie Prírodovedeckej fakulty UK v Bratislave. Nie každý jogurt teda možno nazvať "probiotický". Je potrebné rozlišovať jogurty klasické a jogurty s probiotickými účinkami. "Za probiotické možno vyhlásiť iba tie, ktorých zdravie a vitalitu podporujúce účinky boli potvrdené oficiálnymi a prísnymi klinickými skúškami. Štúdie musia dokázať schopnosť probiotickej kultúry prežiť prechod tráviacim systémom a preventívne či liečebné účinky na zdravie," pripomína profesor.

Text: -bb- pre magazín Pravdy
Foto: SHUTTERSTOCK