Presunúť na hlavný obsah

Mušle chutia nielen námorníkom

Recepty

V Európe sa ročne spotrebuje nesmierne množstvo mušlí - najmä vo Francúzsku, v Taliansku a Belgicku.

Pochúťkou sú však aj v Číne a celej Juhovýchodnej Ázii. Pestujú sa pri pobreží farmárskym spôsobom v hĺbke necelé dva metre a do konzumnej veľkosti rastú asi rok. V niektorých receptoch sa ich telíčka vopred vyberajú z lastúry, v iných sa, naopak, varia v nej. Vyskúšajte päť mušľových variácií šéfkuchára Jakuba Reimitza.

Recept: Mušľový šalát so zelenou špargľou

Pre 4 osoby potrebujeme:
800 mušlí slávok
120 g stonkového zeleru
8 kusov zelenej špargle
šalát frisée
2 olúpané rajčiny (concasé)
olivový olej extra virgine
vínny ocot
30 g petržlenu
2 vetvičky čerstvého estragónu
pol ČL dijonskej horčice
citrón

Postup:
Varené mušle vylúpeme a zmiešame s blanšírovanou zelenou špargľou, stonkovým zelerom, šalátom frissé a olúpanými rajčinami nakrájanými na kúsky. Ochutíme dresingom, ktorý sme pripravili z dijonskej horčice, octu, citrónovej šťavy a olivového oleja. Nakoniec primiešame estragón a nasekaný petržlen.

Náš tip:
Estragón je základné zelené korenie francúzskej "vysokej kuchyne". Je obľúbený aj po celom Balkáne, v Taliansku, Španielsku a Amerike. Jemne aromatizuje a chuťovo ovplyvňuje pokrmy. Má účinok aj na chuť k jedlu a dobré trávenie.

Ďalšie recepty nájdete na stránke Varecha.sk

Text: Katarína Sedláková pre magaín Pravdy
Jedlo pripravil: Jakub Reimitz, šéfkuchár reštaurácie Malecón a Tapas Baru v Bratislave
Foto: Ivan Majerský pre Pravdu