Odolajte mýtom o potravinách: Éčka neškodia, tuky tiež treba
Ľudia často podliehajú mýtom o potravinách a v ich dôsledku sa mnohokrát vyhýbajú hodnotným a potrebným látkam pre zdravé fungovanie. Vystríhajte sa podobných chýb.
Mýty o potravinách:
Prídavné látky alebo tiež éčka škodia zdraviu.
Pravda je, že pokiaľ sa vitamín C pridáva do potravín, má kód E 300: Pokiaľ je v potravine prirodzene obsiahnutý, zostáva mu názov vitamín C. Logicky však je jasné, že rovnaká látka nemôže škodiť len preto, že má iný názov.
Éčka maskujú nekvalitné potraviny
Množstvo prídavných látok stanovujú normy. Rozličné aditíva umožnia širšiu ponuku cenovo odlišných výrobkov.
Čerstvé mlieko je zdravšie ako trvanlivé.
Tepelne neošetrené mlieko môže obsahovať choroboplodné zárodky.
Mlieko zahlieňuje.
Mlieko vytvára na sliznici ochranný film, ktorý sa v krátkej dobe rozpadá na základné živiny. Nesúvisí so zahlienením organizmu pri kataroch.
Mlieko z obchodu je riedené vodou a obsahuje repkový olej.
Pridanie repkového oleja by zdraviu neškodilo, ale je technologicky obtiažne uskutočniteľné. Mlieko by sa predražilo.
Zdravá strava a konzumácia tukov sa vylučujú.
Tuky majú tvoriť 30 až 50 percent denného príjmu energie. Sú nutné pre využitie vitamínov rozpustných v tukoch a dodávajú esenciálne mastné kyseliny, ktoré si telo nedokáže samo vytvoriť.
V strave je priveľa bielkovín, treba vynechať mäso - aj u detí.
Mäso je najvýznamnejším zdrojom dobre využiteľného železa, zinku, koenzýmu Q10. Odporúča sa denne 120 gramov mäsa.
Kuracie mäso je plné hormónov.
V krajinách EU je zakázané pridávať do krmív pre hospodárske zvieratá hormóny.
Hovädzie mäso spôsobuje rakovinu hrubého čreva.
Rakovina súvisí s celkovým životným štýlom.
Biopotraviny sú zdravšie ako bežne vyrábané potraviny.
Nákupom biopotravín človek podporuje dobré zaobchádzanie so zvieratami a krajinou.
Text: ČTK
Foto: SHUTTERSTOCK