Recept: Krevety v aspiku
Spravte si krevety a budete mať pocit, že ste na dovolenke pri mori.
200 g kreviet bez hlavy s pancierom
1 bobkový list
2 guľôčky nového korenia
1 citrón
10 g plátkovej želatíny
soľ
600 g rybacích kostí na vývar
pancier z kreviet
0,5 l vody
Krevety olúpeme a krátko povaríme v osolenej vode, do ktorej pridáme bobkový list, nové korenie, citrón a soľ. Asi po 4 minútach krevety vyberieme a schladíme v studenej vode. Do vody, v ktorej sme uvarili krevety, pridáme rybacie kosti, skelety z kreviet a urobíme silný vývar. Vývar scedíme cez plátno, aby bol úplne číry. Plátky želatíny namočíme do studenej vody podľa návodu, pridáme do vývaru a premiešame. Krevety vložíme do formy alebo plastového pohára, zalejeme vývarom a necháme vychladiť v chladničke. Vyklopíme a servírujeme.
Náš tip: Krevety v aspiku sú ľahké jedlo, ktoré chutí v teplých mesiacoch.
Text pripravila: Katarína Sedláková pre Magazín Pravdy
Jedlo pripravil: Branislav Križan, šéfkuchár reštaurácie hotela Matyšák v Bratislave
Foto: Marek Velček pre Pravdu