Ide leto, treba oprášiť grily
Tie pojazdné, prenosné, aj tie väčšie, vstavané...
Grilovanie pochádza z Ameriky. Možno, že by ste sa natrápili, ak by ste na tomto kontinente našli domácnosť bez grilu. Skôr ako my si osvojili tradíciu opekania mäsa a neskôr aj iných dobrôt na rošte. "Obrad grilovania" je presný preklad ich výrazu barbecue. Čoraz samozrejmejšie je grilovanie aj u nás a dokonca prevalcovalo nezdravejšie opekanie. Možno preto, že kým na drevenú paličku si možno napichnúť len máločo (a zjeme len to, čo nám nepadne do pahreby), grilovať na rošte môžeme takmer všetko.
Keď všetko, tak všetko
Grilovať si kuracie mäso? Nič tým nepokazíte. Ak máte prax! Pravú kuraciu grilovanú špecialitu si najlepšie vychutnáte, ak si necháte poradiť od šéfkuchárov. Ich rada znie: kuracie mäso nemusí zostať po grilovaní vysušené alebo naopak, nedopečené. Stačí, ak ho 30 sekúnd prudko opražíte na grile a potom 2 minúty dopečiete na miernom ohni. Typickú chuť grilovaného mäsa získate tým, že pri grilovaní použijete drevené uhlie.
Vykúpte mäso v marináde
Dôležité je aj správne dochutenie mäsa. Výborné sú kuracie stehná v kari, bylinkovej alebo mexiko marináde. Marinády výborne dopĺňajú mäso a sú určené priamo na grilovanie alebo pečenie. Grilovaná hydinová klobáska zas najlepšie chutí s jemne pikantnou paprikovou chuťou. Náš tip: ak klobásky počas grilovania posypete troškou cukru, budú výnimočne chrumkavé.
A čo príloha?
Môže ju tvoriť napríklad zelenina. Grilovať možno skoro všetky druhy, čo vám napadnú - paradajku, papriku, baklažán či cukinu. Dokonca aj brokolica s karfiolom sa už ocitli na rošte, ich príprava je však náročnejšia, treba ich vopred povariť.
Nezdravšou prílohou ku grilovanému mäsu je chlieb na grilovanie. Špeciálny je predĺženým tvarom, ktorý umožňuje nakrájať väčší počet krajčekov a keďže je nekrájaný, zvádza na odkrojenie väčšieho kúska. Tých, čo majú blízko k zdravej strave, asi poteší čierny, pšenično-ražný chlieb. Obsahuje výživné ľanové semienka a korenie pre výraznejšiu a lepšiu chuť.
Text: -dz- pre oŽene.sk
Foto: SHUTTERSTOCK