Presunúť na hlavný obsah

Dipy zlepšia grilované dobroty

Recepty

Dip znamená v preklade ponoriť alebo namáčať.

Prepojením chuti grilovaného mäsa, zeleniny či ovocia s dipom vznikne delikatesa, ktorá obohatí zážitok z grilovania. Servírovať možno niekoľko dipov zároveň. Niektoré sú vhodnejšie na surovú zeleninu, iné k rybe, k steakom, ku grilovanej zelenine alebo pečivu. Ich príprava je jednoduchá a rýchla, za pár minút vznikne aj niekoľko dipov. Navyše pri ich príprave sa medze fantázii nekladú.

Recept: Avokádový dip

Pre 4 osoby potrebujeme:
4 PL tatárskej omáčky Hellmann‘s
1 zrelé avokádo
1PL sladko-pálivej thajskej omáčky
1 malá cibuľa
1 stredná rajčina
šťava z polovice limetu
štipka soli
čerstvé mleté korenie
troška čerstvého koriandra

Postup:
Cibuľku nakrájame najemno, rajčinu na kocky asi 1 x 1 cm. Avokádo rozpolíme, odstránime kôstku, lyžicou vydlabeme dužinu a roztlačíme ju vidličkou. Pridáme majonézu, sladko-pálivú omáčku, cibuľku, nakrájanú rajčinu, šťavu z limetu a dochutíme soľou a korením.

Náš tip:
Tento exotický dip je vhodný k mäsám, grilovaným klobáskam a párkom, k pečivu a zelenine.

Recept: Dip z červenej fazule

Pre 4 osoby potrebujeme:
100 g kvalitnej anglickej slaniny
1 veľká cibuľa
200 g domäkka uvarenej červenej fazule
1 väčšia rajčina
4 PL Rajčinovej omáčky Hellmann‘s
4 PL Majolenky Hellmann‘s
soľ
korenie
cukor
ocot

Postup:
Slaninu nakrájame na tenké pásiky asi 4 mm a na suchej panvici pomaly necháme taviť dochrumkava. Pridáme na pásiky nakrájanú cibuľu a pozvoľna restujeme asi 10 minút. K cibuli vložíme na kocky pokrájanú rajčinu. Zvýšime plameň a restujeme asi 5 minút. Prilejeme rajčinovú omáčku, necháme prevariť 5 minút, až kým všetko mierne nezhustne. Do omáčky vložíme fazuľu, majonézu a v prípade potreby dochutíme soľou, korením, octom a cukrom. Omáčka má mať sladko-kyslú chuť. Môžeme podávať teplú alebo studenú.

Náš tip:
Vynikajúco sa hodí k bravčovým rebierkam na mede a steakom rôzneho druhu.

Ďalšie recepty nájdete na stránke Varecha.sk

Text: Katarína Sedláková pre magazín Pravdy
Jedlo pripravil: Pavol Lipták, šéfkuchár reštaurácie Seasons hotela Falkensteiner v Bratislave
Foto: Hellmann´s, Robert Hüttner pre Pravdu