Presunúť na hlavný obsah

Jedno z päťtisíc vajec obsahuje salmonelu!

Recepty

Salmonelóza je strašiak najmä s príchodom leta, ale podľa odborníkov sa pri správnom skladovaní a úprave pokrmov nemáme čoho obávať.

Aj majster kuchár má rešpekt!

Bojíte sa vajec? Kto sa bojí, nech nejde do lesa! A príde o zážitok z voňavého pikniku v prírode, kde všetko viac chutí! "Áno, jedno z päťtisíc vajec obsahuje baktériu salmonelu a práve preto nenarábajte s touto potravinou v surovom stave na slnku. Lepším riešením ako po domácky vyrobená majonéza, je kupovaná. Sú v nej tepelne ošetrené vajíčka, preto neriskujete ani chuť alebo škodlivosť tejto vhodnej prílohy k mäsku či rôznym šalátom. Samozrejme, treba sledovať trvanlivosť produktu," hovorí  Pavol Lipták, Executive Chef.

Rozoznávajme kvalitu a kvantitu!
Keď sa chceme blysnúť pred návštevou bez obavy črevných následkov, buďme už pri chladiacich boxoch veľmi pozorní.  " Pri majonézových výrobkoch si treba všímať zloženie a vyberať si také produkty, kde je uvedený obsah mastných kyselín, cholesterolu a tuku. Jednoznačne uprednostňujte tie druhy, ktoré sú bohatým zdrojom esenciálnych omega-9, omega-6 a najmä omega-3 mastných kyselín, a ktoré majú málo cholesterolu. Riešením sú aj light verzie majonézy, ale taktiež pozor na množstvá, vychutnávajte si ich po "dúškoch". Keď sa chystáte grilovať, stačí sa držať pravidla: málo chudého mäsa, primeraná (skôr neveľká) porcia prílohy a naozaj veľa zeleniny " odporúča MUDr. Pavol Minárik, odborník na výživu, obezitu a zdravý životný štýl.
     
Vnímavý spotrebiteľ sa nemusí báť!
Zachovať striedmosť pri dobrotách je niekedy veľmi ťažké, ale ak sa chceme vmestiť do riflí, musíme sa vedieť vmestiť i do kože. " Mýty vo vzťahu k určitým druhom potravín tu vždy boli a budú, jedna z najobávanejších potravín je majonéza. Ale kvalitné výrobky od renomovaných výrobcov garantujú zdravotnú bezpečnosť a sú kontrolované v mikrobiologických laboratóriách.  Majonézy po otvorení skladujte pri teplote do + 8 °C a všeobecne platí nekupovať žiadne produkty s porušeným obalom",  hovorí Dáša Pristachová, špecialista výrobkovej legislatívy a informatiky - Unilever.

Text: Monika Schönová pre oŽene.sk
Foto: SHUTTERSTOCK