Recept týždňa: Losos s pomarančovou omáčkou
Vyskúšajte lososa s netradičnou chuťou pomarančovej omáčky.
Potrebujeme:
400 ml smotany 33 %
400 g pomaranča
600 g zemiakov
30 g citróna
300 g masla
Postup:
Do hrnca dáme variť vodu, do ktorej vhodíme bobkový list, soľ, citrón, nové korenie a necháme zovrieť. Lososa nakrájame na 200 g porcie zbavíme ich kože a vložíme do pripraveného vriaceho vývaru, ktorý už ďalej nevaríme, necháme postáť cca 10 min. Smotanu, pomarančovú šťavu a kôru zmiešame a varíme, kým smotana nezhustne, potom precedíme. V hrnci rozpustíme maslo, pridáme zemiaky nakrájané na plátky a na pomalom ohni dusíme. Lososa vyberieme, osušíme a podávame so zemiakmi a prelejeme omáčkou. Dekorujeme plátkom citróna a pomaranča.
Náš tip:
Lososa môžete kúpiť buď ako filé, podkovičky alebo aj celú rybu. Ak zvolíte poslednú možnosť, vyjdú vás porcie ryby najlacnejšie a môžete si z nej pripraviť viacero jedál, vrátane výborného vývaru.
Ďalšie recepty nájdete na stránke Varecha.sk
Varil: Michal Klimek, šéfkuchár hotela Bellevue v Bardejove
Foto: Ivan Majerský pre Pravdu