Presunúť na hlavný obsah

Slovenské deti obedujú tradične, najradšej majú halušky či pizzu

Rodinné vzťahy

Nedeľný obed má vo väčšine slovenských domácností s deťmi napriek rastúcej popularite rýchleho stravovania tradičnú podobu doma pripraveného trojchodového menu.

Polievku, hlavné jedlo a dezert v podobe koláča či pudingu obeduje deväť z desiatich detí. Naopak, dve percentá detí dostanú hlavné jedlo dňa vo fastfoodoch či pokrm z polotovarov. Vyplynulo to z prieskumu Sekcie asistentov výživy Slovenskej lekárskej spoločnosti, ktorý zverejnila agentúra C&M advertising.

Sekcia asistentov výživy Slovenskej lekárskej spoločnosti realizovala prieskum v apríli až júni na vzorke tisíc detí vo veku od 11 do 18 rokov.

K obľúbeným jedlám detí a tínedžerov patria podľa autorky sondy, predsedníčky Sekcie asistentov výživy Slovenskej lekárskej spoločnosti Diany Kováčovej, bryndzové halušky, vyprážaný syr, rezeň, špagety, pizza či kuracie prsia a hranolky. Veľkej popularite sa však tešia aj jedlá starých mám, ako sú pirohy a parené buchty. Z polievok sú vraj najžiadanejšie slepačia, paradajková, šošovicová a fazuľová.

Za zdravé potraviny považujú oslovené deti ovocie a zeleninu, bio-produkty či rastlinné nátierky. Z ovocia najviac obľubujú jablká, banány, pomaranče a mandarínky. Takmer štvrtina opýtaných detí napriek istým poznatkom o zdravej výžive priznala, že večer konzumuje sladkosti, oriešky či čipsy.   

Približne polovica oslovených detí tvrdila, že reklama neovplyvňuje nákup potravín v ich domácnosti. Naopak, reklamné spoty či bilbordy majú podľa 14 percent respondentov dosah na výber jedla. Ďalších 37 percent detí to nevedelo posúdiť. 

Odborníci v minulosti opakovane upozorňovali, že počet nezdravo stravujúcich sa detí narastá. Najčastejšími chybami v stravovaní detí i dospelých je vraj nedostatočná konzumácia rýb, ovocia a zeleniny. Školáci vraj jedia veľa tučných a slaných jedál, údeniny či sladkosti s nadmerným energetickým príjmom.

Zvýšiť spotrebu ovocia a zeleniny v radoch školákov je cieľom programu školské ovocie, do ktorého sa od vlaňajšieho septembra zapojilo vyše tisíc materských a základných škôl z celkových piatich tisícok. Projekt, spolufinancovaný z peňazí EÚ, by mal pokračovať aj v budúcom školskom roku.

Text: ČTK
Foto: SHUTTERSTOCK