Presunúť na hlavný obsah

Dve až štyri šálky čaju denne prospievajú zdraviu

Zdravie a relax

Po vode je čaj najrozšírenejším nápojom na svete.

Mnoho ľudí ho rado pije v lete, pretože pitie horúceho nápoja telo ochladzuje.


Tradične sa čaje delia do štyroch základných skupín podľa toho, do akej miery a v ktorej fáze spracovania prebehla fermentácia (prirodzený kvasný proces, keď dochádza k oxidácii bunkovej šťavy listu a zmene jeho chemických vlastností).

1. Čaje biele - mladé listy sa rovno sušia, bez oxidácie.

2. Čaje zelené - čajové lístky neprechádzajú oxidáciou, sušia sa na panviciach alebo sa naparujú. Spracovanie sa skončí 1-2 dni od zberu.

3. Čaje polozelené, oolongy - sú len čiastočne fermentované. Narušením okrajov listov sa vyvolá proces fermentácie, ktorý sa však v určitom momente preruší prudkým zahriatím.

4. Čaje čierne alebo červené - lístky sa mechanicky narušia a prebehne plná fermentácia. Spracovanie trvá týždeň alebo dlhšie.

Čierny aj zelený čaj je bohatý na flavonoidy - látky s antioxidačnými účinkami. Spevňujú a regenerujú cievy a čierny čaj lieči aj kožné problémy a alergie. Zelený čaj bráni vzniku niektorých druhov rakoviny, pôsobí proti srdcovým chorobám a spomaľuje starnutie. Podľa výskumov dve až štyri šálky čaju denne prospievajú zdraviu.

Text: Katarína Sedláková pre magazín Pravdy
Foto: SHUTTERSTOCK