Presunúť na hlavný obsah

Naučte teenegerov zdravo variť

Rodinné vzťahy

Motá sa váš „pubertiak“ stále pri vás v kuchyni? Alebo naopak, nudí sa, a to ešte ani nezačali prázdniny? Zapíšte ho do 1. juniorskej kulinárskej akadémie na Slovensku.

Detskí lekári čoraz viac upozorňujú na stúpajúci výskyt obezity u detí. Príčinou, okrem endokrinologických problémov, býva najčastejšie nevhodná strava, málo zeleniny a ovocia v jedálničku našich detí ako i to, že rodičia nemajú čas spraviť deťom zdravú a chutnú desiatu a tak ich ratolesti dostanú peniaze, aby si niečo kúpili v školskom bufete. Výsledkom je častokrát cola, majonézové bagety, chipsy či sladkosti.

Prečo ste sa rozhodli založiť na Slovensku kulinársku akadémiu?
Mgr.Sandra Vyparinová:
Žijeme v hektickej dobe a niektoré dôležité veci zanedbávame bez toho, že by sme si to uvedomovali. Jednou takouto dôležitou vecou je aj výživa, a to najmä zdravá výživa nás i našich detí, ktorá jednoznačne vplýva na náš výkon v práci či v škole. Keďže som sama matkou a mám syna, ktorý je veľký gurmán a zároveň aj kuchár, zrodila sa u nás myšlienka založiť 1. juniorskú kulinársku akadémiu na Slovensku a prostredníctvom nej „vtĺcť" do hlavy týmto nedospelým osobnostiam, prečo je treba jesť nie biele ale celozrnné pečivo, prečo hnedý cukor a nie biely, prečo ovocie a zeleninu, prečo menej sladkostí.

Čo je hlavným cieľom tohto projektu?
Mgr.Sandra Vyparinová:
Cieľom 1.juniorskej kulinárskej akadémie je pomôcť v tejto rýchlej dobe uponáhľaným mamám a ocinom, aby ich pri návrate z práce ako prekvapenie čakala teplá zdravá večera, podávaná s dodržiavaním všetkých zásad správneho stolovania, prípadne osviežujúci večerný mojito coctail podľa jedinečného receptu. A ak budete mať šťastie, v nedeľu dokonca i raňajky do postele. Pokúsime sa, aby heslom vášho teenegera po absolvovaní našej kulinárskej akadémie bolo: „Odteraz som šéfom kuchyne ja", a to bez toho, aby po ňom ostal v kuchyni výbuch.

PhDr. Elvíra Chadimová:
Základnou ideou Akadémie je priviesť deti k tomu k tomu, že vlastnoručne pripravené jedlo zo zdravých potravín im bude chutiť oveľa lepšie, ako jedlá z rôznych fast foodov. Máme záujem, aby formou ich vlastnej angažovanosti sa v presadzovaní produktov domácej výroby v spolupráci s jednotlivými slovenskými producentmi vedeli vzbudiť záujem o tieto produkty i v domácej rodinnej kuchyni.

Dôležité informácie:
- Kulinárska akadémia je vhodná ak máte doma dieťa vo veku od 10 do 17 rokov.
- Týždenné denné tábory v termínoch 12 - 16.7.2010 a 19 - 23.7.2010.
- Neviete sa rozhodnúť? Príďte sa pozrieť na otvorenie 1. kulinárskej akadémie na Slovensku dňa 27. 6. 2010 hotel Echo oproti hotelu Nivy o 10 hod., kde si môžu deti počas celého dňa vyskúšať ako zdravo variť, správne stolovať odpozorovať rôzne kulinárske triky. Nebude chýbať ani súťaž o najlepšiu večeru.
Viac informácií nájdete na stránke www.cook.ssg.sk, na telefónnom čísle 0905 380 001 alebo e-mailom toptenis@nextra.sk.

Text: Katarína Mrázová pre o Žene.sk
Foto: SHUTTERSTOCK