Viete si vybrať minerálku?
Minerálna voda nemusí byť vždy zdraviu prospešná.
Chlórové preparáty ani iné chemické dezinfekčné látky sa na zdravotné zabezpečenie vody nesmú používať. Podľa celkovej mineralizácie sa minerálne vody delia na: jednoduché (1 000 mg/l), slabo mineralizované (1 000 - 5 000 mg/l), stredne mineralizované (5 000 - 15 000 mg/l), silne mineralizované (nad 15 000 mg/l).
Pri nákupe minerálnej vody si treba pozrieť jej zloženie a obsah minerálnych látok. Vody s vysokou mineralizáciou nie sú vhodné na každodenné pitie. Voda so zvýšeným obsahom fluóru (nad 1,5 mg/l) nie je vhodná pre deti. Optimálny pomer vápnika (Ca) a horčíka (Mg) vo vode by mal byť 2 : 1, čo je dôležité pre optimálne vstrebávanie horčíka. Rovnaký pomer sa odporúča aj pri minerálnej vode. Otvorená voda by sa mala skladovať v chlade a temne a spotrebovať do 3 - 4 dní. Oxid uhličitý zabraňuje rozmnožovaniu mikroorganizmov, takže sýtená voda vydrží dlhšie ako "tichá", ktorú treba skladovať v chladničke a čo najrýchlejšie vypiť. Na každodenné pitie pre ľudí bez rozlíšenia veku a zdravotného stavu sú vhodnejšie pramenité a balené vody s mineralizáciou 200 až 500 mg/l. Prírodné minerálne vody by sa nemali konzumovať trvalo a nikdy nie viac ako 2 litre za deň, optimálne množstvo je asi 0,5 litra a je dobré striedať rôzne druhy. Cielene podávaná minerálna voda môže mať veľa prospešných účinkov.
(Zdroj: zdravie.sk)
Text: Zuzana Hlavačková pre magazín Pravdy
Foto: SHUTTERSTOCK