Presunúť na hlavný obsah

Recept: Hovädzí steak na banánovom pyré

Recepty

Tento recept na Food Feste pripravoval Jakub Reimitz, šéfkuchár reštaurácie Malecón v Bratislave.

Na 4 porcie potrebujeme:

Steak - vaca frita:
hovädzí flank steak (zo slabiny)
cibuľa
platano banány - zelené aj zrelé
olivový olej Extra Virgine
cesnak
limetková šťava
Banánové pyré - fufu:
platano banány
zrelé banány
cesnak
limetková šťava
soľ
čierne korenie

Postup:
Steak:
Hovädzie mäso marinujeme cez noc v limetkovej šťave s hovädzím vývarom a troškou oregana. Mäso prudko opečieme na oleji, dôkladne zabalíme do fresh fólie a dáme variť asi na 35 minút pri teplote 70 °C. Cibuľu nakrájame na plátky a orestujeme na panvici, pridáme šťavu z mäsa a krátko podusíme. Hotové mäso nakrájame na plátky a podávame s dusenou cibuľou a pyré z banánu a s banánovými čipsami.

Banánové pyré fufu:
Banány nakrájame na kúsky, ktoré uvaríme v osolenej vode s limetkovou šťavou. Pridáme roztlačený cesnak, olivový olej a dochutíme soľou a čiernym korením.

Náš tip:
Platano je typ banánov na varenie, ktoré Kubánci jedia ako prílohu namiesto zemiakov - obsahujú totiž veľa škrobu.

Na 4 porcie potrebujeme:
Steak - vaca frita:

hovädzí flank steak (zo slabiny)
cibuľa
platano banány - zelené aj zrelé
olivový olej Extra Virgine
cesnak
limetková šťava
Banánové pyré - fufu:
platano banány
zrelé banány
cesnak
limetková šťava
soľ
čierne korenie

Postup:
Steak:
Hovädzie mäso marinujeme cez noc v limetkovej šťave s hovädzím vývarom a troškou oregana. Mäso prudko opečieme na oleji, dôkladne zabalíme do fresh fólie a dáme variť asi na 35 minút pri teplote 70 °C. Cibuľu nakrájame na plátky a orestujeme na panvici, pridáme šťavu z mäsa a krátko podusíme. Hotové mäso nakrájame na plátky a podávame s dusenou cibuľou a pyré z banánu a s banánovými čipsami.

Banánové pyré fufu:
Banány nakrájame na kúsky, ktoré uvaríme v osolenej vode s limetkovou šťavou. Pridáme roztlačený cesnak, olivový olej a dochutíme soľou a čiernym korením.

Náš tip:
Platano je typ banánov na varenie, ktoré Kubánci jedia ako prílohu namiesto zemiakov - obsahujú totiž veľa škrobu.

Ďalšie recepty nájdete na stránke Varecha.sk

Text: Katarína Sedláková pre magazín Pravdy
Jedlo pripravil: Marcel Ihnačák, šéfkuchár reštaurácie Au cafe v Bratislave
Foto: Robert Hüttner pre Pravdu