Recept: Carpaccio z mušlí sv. Jakuba
Recept Vojtecha Artza, šéfkuchára spoločnosti Metro ochutnávali gurmáni na Food Feste v Bratislave.
Pre 4 osoby potrebujeme:
mušle sv. Jakuba (hrebenatky)
panenský olivový olej
morská soľ
cukor
citrónová šťava
mrkva
zeler
cukrový hrášok
domáca majonéza (olej, vajcia, horčica)
biely vínny ocot
červené mleté korenie
koriander alebo petržlenová vňať
Postup:
Mušle sv. Jakuba nakrájame na veľmi tenké plátky (kolieska), ktoré pomocou okrúhlej formičky uložíme na silikónovú formu ako carpaccio. Potrieme marinádou z olivového oleja, soli, cukru a citrónovej šťavy. Očistenú zeleninu nakrájame na veľmi tenké rezančeky (tzv. julienne) a krátko blanžírujeme vo vriacej vode. Následne nakrájame na drobné kocky a spojíme s domácou majonézou (žĺtky, horčica, olej). Pridáme vyšľahaný sneh z bielkov, čím majonézu so zeleninou odľahčíme. Dochutíme vínnym octom, soľou a korením. Pomocou kovovej formičky uložíme na tanier, navrch položíme carpaccio z mušlí a posypeme nahrubo namletým červeným korením. Pred podávaním pokvapkáme panenským olivovým olejom a ozdobíme lístkom petržlenovej vňate alebo koriandru.
Náš tip:
Carpaccio možno pripravovať viacerými spôsobmi. Vždy sú to však tenké plátky mäsa naložené v oleji a bylinkách. Pokrm pochádza z Talianska, meno má podľa jedného benátskeho maliara.
Ďalšie recepty nájdete na stránke Varecha.sk
Text: Katarína Sedláková pre magazín Pravdy
Jedlo pripravil: Marcel Ihnačák, šéfkuchár reštaurácie Au cafe v Bratislave
Foto: Robert Hüttner pre Pravdu