Presunúť na hlavný obsah

Recept: Dusené slávky na bielom víne s bylinkami a cesnakom

Recepty

Tento recept varil na Food Feste v Bratislave Tomáš Opletal, šéfkuchár reštaurácie Flowers.

Pre 4 osoby potrebujeme:

1 kg čerstvých mušlí
2 ks cesnaku
2 PL nasekanej vňate petržlenu hladkolistého
1 hrnček šalotky nakrájanej nadrobno
4 hrnčeky suchého bieleho vína
3 hrnčeky olivového oleja
1 čerstvá čili paprička
citrón
soľ
čierne korenie

Postup:
Do širokého kastróla nalejeme olivový olej a necháme rozpáliť, pridáme očistený a na tenké plátky nakrájaný cesnak, šalotku nakrájanú nadrobno a necháme speniť. Potom zalejeme vínom a redukujeme na polovicu asi 5 minút. Pridáme už očistené a všetkých nečistôt zbavené mušle. Otvorené či inak poškodené mušle vyhodíme, okoreníme čerstvo podrveným čiernym korením. Priklopíme pokrievkou a na prudkom ohni dusíme, až sa mušle napoly otvoria - asi 2 minúty. Pridáme bylinky a ešte povaríme asi 2 minúty, aby sa mušle celkom otvorili, prípadne dochutíme soľou a korením. Neotvorené mušle vyhodíme. Podávame v hlbokom tanieri preliate šťavou z dusenia a ozdobíme citrónom a bylinkami s bielym chlebom.

Náš tip:
Kto nie je zdatný v krájaní, môže cesnak nakrájať na plátky na strúhadle.

Ďalšie recepty nájdete na stránke Varecha.sk

Text: Katarína Sedláková pre magazín Pravdy
Jedlo pripravil: Marcel Ihnačák, šéfkuchár reštaurácie Au cafe v Bratislave
Foto: Robert Hüttner pre Pravdu