Čo jesť v horúčavách? Správny výber telo ochladí
V parnom a dusnom letnom dni môže uľaviť aj vhodne zvolené jedlo a pitie.
Podľa tradičnej čínskej medicíny niektoré potraviny telo ochladzujú a iné ohrievajú, uviedla psychologička a propagátorka alternatívnej medicíny Marcela Slavíčková. Čerstvá, svieža, studená, ale nie príliš chladná strava podľa nej môže človeku pomôcť vyrovnať sa s horúcim prostredím. Varovala, že zmrzlina k ochladeniu nepomáha.
V horúčave odporúča odborníčka jesť celkovo menej než v chladných mesiacoch roka. Radí vyhnúť sa tučným a ťažkým jedlám a dať prednosť sviežim chladným pokrmom ako sú zeleninové šaláty. Telu prospievajú aj obilniny a naklíčené strukoviny, listová zelenina a ovocie. Z mäsa je vhodné podľa nej mäso ochladzujúce - reč je o pečeni, králičom mäse, krevetách či mušliach.
Z mliečnych výrobkov odporúča čerstvý syr tvarohového typu, jogurt a tofu, ktoré sa vyrába zo sóje. Na pitie je podľa Slavíčkovej v horúcich dňoch najvhodnejší slabý zelený čaj, čerstvo vylisované ovocné a zeleninové šťavy a čerstvé mlieko. Komu spôsobuje čerstvé mlieko problémy, mal by ho nahradiť zakysanými a jogurtovými nápojmi. V obmedzenej miere je povolené aj pivo.
V protiklade s tým stojí káva, čierny čaj, cukor, kuracie a hovädzie mäso - tie nie sú v hroúčavach vhodné. Zahrievajú telo, aj keď sa pojedajú chladené. Studená zmrzlina vraj dokonca telo oslabuje.
Podľa Slavíčkovej je extrémne počasie tiež akousi "preventívnou prehliadkou" tela. Kto je celkom zdravý, funguje v teple bez problémov. Pokiaľ ale vyradia niekoho vysoké teploty z bežného života, môže to byť preto, že má skrytý zdravotný problém, varovala.
Známy propagátor abstinencie Karel Nešpor z Psychiatrickej liečebni v Bohniciach varoval pred ochladzovaním organizmu alkoholom. V horúcich dňoch a pri práci v horúcom prostredí sa alkohol veľmi rýchlo vstrebáva a človek sa skôr opije.
Text: ČTK
Foto: SHUTTERSTOCK