Leto chutí sladko aj pikantne: Tak hor sa do zavárania!
K letu neodmysliteľne patrí zaváranie a výroba marmelád, džemov či sirupov.
Do zaváranín sa používa celé alebo nakrájané zdravé ovocie či zelenina uvarené v cukrovom náleve s prídavkom sirupu či pektínu. Ovocie a zelenina sa zohrejú na teplotu od 75 do 100 stupňov Celzia. Vysoká teplota zlikviduje choroboplodné zárodky.
Zaváranie
- Na zaváranie používame iba ovocie a zeleninu v najlepšej kvalite. Podľa možností by plody mali byť čerstvo obraté.
- Pripravíme si iba toľko ovocia a zeleniny, koľko stihneme spracovať ešte v ten deň.
- Úzkostlivo dbáme na absolútnu čistotu spotrebičov, nádob aj pracovnej plochy. Aj minimálne znečistenie totiž môže znehodnotiť obsah celého zaváracieho pohára.
- Používame iba bezchybné a nepoškodené poháre a viečka. Dobre tesnia a počas spracovania nám neprasknú. Ak používame zaváracie poháre s gumičkou, tá by mala byť elastická. Nikdy nepoužívame poškodené zaváracie gumičky, pretože dostatočne netesnia alebo sa neskôr pri otváraní trhajú.
- Zaváracie poháre, príslušné viečka a prípadne zaváracie gumičky pred každým použitím najskôr umyjeme saponátom a následne opláchneme čistou horúcou vodou. Poháre a viečka neutierame, iba ich necháme obrátené hore dnom na čistej utierke odkvapkať.
- Počas procesu zavárania musíme kontrolovať teplotu.
Skúste netradičnejší recept: Ostrá pochúťka z rajčín a papriky
Suroviny:
- 500 g sparených olúpaných rajčín nakrájaných na kúsky
- 500 g očistených paprík nakrájaných na kocky
- 150 g olúpanej, na kolieska nakrájanej cibule
- 100 ml vinného octu
- 1 vrchovatá KL mletej papriky
- 1 zarovnaná KL mletého čierneho korenia
- 1 zarovnaná KL soli
- 1 balíček Gelfixu Super 3:1 Dr. Oetker
- 350 g kryštálového cukru
- 8 kusov klinčekov
Postup:
Rajčiny sparíme, olúpeme a nakrájame na malé kúsky. Papriky umyjeme, zbavíme striedky a nakrájame na malé kocky. Cibuľu olúpeme a nakrájame na kolieska. Pripravenú zeleninu vložíme do hrnca, pridáme ocot, mleté čierne korenie, mletú papriku a soľ. Za občasného zamiešania asi 10 minút povaríme. Gelfix Super rozmiešame s 2 PL cukru a vmiešame do zmesi. Pridáme zvyšok cukru a opäť privedieme do varu. Povaríme 5 minút a ihneď plníme po okraj do pohárov, do ktorých sme vopred dali 1 klinček. Poháre dôkladne uzavrieme viečkom.
Náš tip: Rajčiny majú ochranné vlastnosti pri dne, reumatizme, chorobách krvného obehu, ovplyvňujú tvorbu krvi a prospievajú pri obličkových chorobách.
Text pripravila: Katarína Sedláková pre Magazín Pravdy
Foto: Dr. Oetker
Ďalšie recepty nájdete na stránke Varecha.sk