Presunúť na hlavný obsah

Šalátové leto - skúste to výdatne, zdravo aj originálne

Recepty

Nedeľné menu môže v horúcom lete spestriť jedlo kombinujúce výdatnú mäsovú silu s jemnosťou a ľahkosťou šalátu a lesného ovocia. Inšpirujte sa.

Kačacie prsia s lesnými plodmi

Suroviny:
- 600 g kačacích pŕs
- 200 g baby špenátu
- 300 g polníčka
- 200 g dubového šalátu
- 100 g červenej čakanky
- 0,5 dl cherry octu
- 0,5 dl olivového oleja
- 1 PL hnedého cukru
- 50 g masla
- 150 g lesného ovocia (černice, maliny)
- polovica citróna
- soľ, čierne korenie

Postup: Kačacie prsia osolíme, okoreníme, opečieme na panvici s trochou olivového oleja, opekáme na strane s kožou, ktorú narežeme do mriežky. Po obrátení a dopečení ich uložíme na teplé miesto. Do výpeku pridáme cukor, ktorý skaramelizujeme. Potom pridáme cherry ocot - restujeme. Pridáme lesné plody, ktoré trocha povaríme, ďalej dáme maslo, ktoré zahustí omáčku. Listy šalátov zmiešame, dochutíme soľou a čerstvo namletým korením, pokvapkáme zvyškom olivového oleja a citrónovou šťavou. Šalát servírujeme na polovicu taniera, naň poukladáme šikmo narezané kačacie prsia a zalejeme omáčkou. Dozdobíme lesnými plodmi.

Text pripravil: Juraj Michalič pre Pravdu
Jedlo pripravil: Peter Zrebný, šéfkuchár reštaurácie La Cultura v Žiline
Foto: Robert Hüttner pre Pravdu

Ďalšie recepty nájdete na stránke Varecha.sk