Riziko infarktu stúpa v čase dovoleniek a prázdnin
Rizko infarktu stúpa v čase prázdnin a dovoleniek.
Prispieva k tomu aj fakt, že ľudia v čase voľna viac pijú alkohol aj počas dňa a doprajú si viac jedla.
Kardiológovia na svojom webe radia, ako riziko infarktu obmedziť. Pretože kardiakom prekáža veľké teplo, mali by myslieť na to už pri výbere miesta dovolenky. Pred cestou by sa mali poradiť s lekárom, či záťaž zvládnu.
Pacienti so zle priechodnými cievami neznášajú "teplotnú záťaž" na dlhší čas. V horúčave im srdce bije rýchlejšie. Čím vyššia je teplota okolitého prostredia, tým u nich stúpa riziko srdcového zlyhania.
Kardiaci by nemali zabúdať na to, že aj stredne náročné cvičenie v horúčave môže zdvojnásobiť výrobu tepla a zvýšiť telesnú teplotu. Podobne pôsobia aj povzbudzujúce drogy, ku ktorým sa radí alkohol. Zrýchli metabolizmus, tým aj teplotu tela.
Lekári pripomínajú, že kľúčové pre úspešný zásah u pacienta so srdcovou príhodou je čas na stanovenie diagnózy, jej presnosť a prevoz do vhodného zdravotníckeho zariadenia. Práve na dovolenke s tým môže byť problém, a tak sa čas pre stanovenie diagnózy a prevoz výrazne predlžuje.
Kardiaci sú tiež viac ako zdraví ľudia ohrození úpalom. Takzvaný námahový úpal postihuje skôr mladých ľudí, napríklad pri športovaní v teple. Klasický úpal postihuje zase častejšie starších ľudí, ktorí sa veľmi nepohybujú, často pacientov s chronickými chorobami. Riziko stúpa, keď človek cestuje z chladnejšieho prostredia do teplého. Krvný tlak stúpa a horzí poškodenie srdcovej svaloviny až kolaps.
Text: ČTK
Foto: SHUTTERSTOCK