Studená zemiaková polievka - letná pochúťka z Francúzska
Francúzska vichyssoise je studená zemiaková polievka. V lete dokáže naozaj osviežiť a zároveň zasýtiť.
Vichyssoise - francúzska studená zemiaková polievka
Suroviny:
- 50 g zeleru
- 50 g koreňového petržlenu
- 50 g cibule
- 1 mladá cibuľka
- 250 g zemiakov
- 200 ml zeleninového vývaru
- 50 ml smotany
- soľ a čierne korenie
- 50 ml olivového oleja Extra Virgine
Postup:
Na olivovom oleji orestujeme nakrájanú koreňovú zeleninu, cibuľu, cibuľku a nakoniec zemiaky. Zeleninu zalejeme vývarom a varíme do mäkka. Potom pridáme smotanu a ešte varíme asi 10 minút. Nakoniec všetko dôkladne rozmixujeme. Pri mixovaní do polievky pomaly prilievame olivový olej. Polievku podávame studenú so šalátovou uhorkou nakrájanou na jemné rezance (julienne), créme fraîche a prípadne pažítkovým kaviárom.
Náš tip: Túto polievku môžeme podávať aj teplú.
Text pripravila: Katarína Sedláková pre Magazín Pravdy
Jedlo pripravil: Jakub Reimitz, šéfkuchár reštaurácie Malecón a Tapas Baru v Bratislave
Foto: Ľuboš Pilc pre Pravdu
Ďalšie recepty nájdete na stránke Varecha.sk