Bojujte s problémami zraku - toto sú potraviny, ktoré pomôžu
Problémom so zrakom sa dá predchádzať aj prísunom vhodných látok a vitamínov v potrave. Čo jesť?
Mrkvou na sivý zákal
Pštrosie mäso - zdroj bielkovín
Je neobvyklým zdrojom bielkovín, železa a zinku. Aj keď nie je veľmi známe, predstavuje zdravý variant bieleho či červeného mäsa. Zinok navyše pomáha pri lepšom fungovaní enzýmov zodpovedných za zdravie očí. Prirodzeným zdrojom tohto prvku je aj morka. Tá navyše obsahuje vitamín B3, takzvaný niacín, ktorý pomáha pri ochrane pred sivým zákalom.
Špenát
Má hneď niekoľko výhod - vitamín C, beta karotén, lutín a zeaxanthin. Posledné dva karotenoidy sa vo vysokých koncentráciách nachádzajú v žltej škvrne zdravého oka. Živiny tu pôsobia ako "opaľovací krém na oči". Podľa štúdií špenát a potraviny bohaté na luteín a zeaxanthin pomáhajú zvyšovať hustotu pigmentu v žltej škvrne a tým sa znižuje riziko makulárnej degenerácie.
Ryby
Je to najmä rybí tuk, ktorý je bohatým zdrojom omega-3 nenasýtených mastných kyselín. Tie pozitívne pôsobia na činnosť srdca, rast kostí a správny vývoj mozgu, ale aj na zrak. Server Msnbc.com upozornil na to, že pravidelná konzumácia rýb pomáha chrániť tenké cievky v očiach. Sardinky a lososa by sme mali konzumovať aspoň raz do týždňa.
Text: dh, pre Pravdu
Foto: SHUTTERSTOCK