Túžite po španielskom osviežení obeda? Skúste studenú cesnačku
V horúcej Andalúzii obľubujú aj cesnakovú polievku ajo blanco. Chladne naservírovanú rozohrá na chuťových bunkách hotovú pieseň.
Ajo blanco - španielska studená cesnaková polievka
Suroviny:
- 225 g blanšírovaných mandlí
- 75 g bielej bagety
- 3 strúčiky cesnaku
- 3 PL olivového oleja Extra
- 3 PL višňového octu
- bobuľky hrozna
- sušené hrozienka
- soľ a čierne korenie
- 750 ml studenej vody
Postup:
Do mlieka pridáme mandle a povaríme. Pridáme ostatné ingrediencie a dôkladne rozmixujeme, až má polievka krémovú konzistenciu. Prepasírujeme a dochutíme soľou a čiernym korením. Polievku necháme vychladnúť. Pri podávaní polievku pokvapkáme olejom a vložíme do nej vykôstkované bobuľky hrozna nakrájané na štvrtiny a hrozienka.Ajo blanco - španielska studená cesnaková polievka.
Text pripravila: Katarína Sedláková pre Magazín Pravdy
Jedlo pripravil: Jakub Reimitz, šéfkuchár reštaurácie Malecón a Tapas Baru v Bratislave
Foto: Ľuboš Pilc pre Pravdu
Ďalšie recepty nájdete na stránke Varecha.sk