Presunúť na hlavný obsah

Nevhodná strava môže v horúčavách vyvolať kolaps

Zdravie a relax

Vysokým teplotám by sa mala prispôsobiť aj strava.

"Mala by byť menej energetická, ľahšie stráviteľná a bohatá na vitamíny a minerálne látky s dostatkom ovocia, zeleniny, celozrnných výrobkov, nízkotučných mliečnych výrobkov, rýb, hydiny, zemiakov a strukovín," hovorí Iveta Trusková, zástupkyňa hlavného hygienika SR z Úradu verejného zdravotníctva.

"Základným princípom je nejesť mastné a vyprážané jedlá," hovorí doktor Igor Bukovský z Ambulancie klinickej výživy. Konzumáciou vyprážaných jedál vzniká v organizme veľa tepla, dochádza k vysušovaniu tkanív a najviac trpí pečeň. "Jesť by sme mali špenát, brokolicu, čierne ríbezle, černice, melóny, papriky, paradajky, moruše, čučoriedky. Čím tmavšie ovocie a zelenina, tým je zdravšie," prízvukuje Bukovský.

Pozor by si mali dať najmä ľudia s chorým srdcom. "Tí by mali úplne vylúčiť mastné a vyprážané jedlá, ale aj zmrzlinu a koláče," vraví doktor Bukovský. Ich obed by mal byť ľahký, ideálna je chladná polievka. "V tomto teple sa dilatujú cievy a klesá tlak, a tak by mali teraz ľudia so srdcovým zlyhaním svoje jedlo trošku prisoliť. Viac ako jedlo však telo potrebuje tekutiny. Pri zvýšenom potení je lepšie, ak takto chorý človek pije minerálku, nie vodu," hovorí profesor Ján Murín.

A ako je to s obľúbenou zmrzlinou? Podľa doktorky Truskovej sa pri jej výrobe v súčasnosti používajú prevažne hotové zmesi. Zmrzlina vyrobená klasickou receptúrou s pridaním vajec, ktorá bola v minulosti častou príčinou salmonelózy, sa takmer nepoužíva. "Platí však pravidlo, že nedodržanie zásad hygieny počas predaja zmrzliny môže zapríčiniť jej kontamináciu a následne ochorenie," dodáva doktorka Trusková.

Text: Dorota Hudecová pre Pravdu
Foto: SHUTTERSTOCK