Čo so stravou v cudzine u detí? Majte sa na pozore, najmä s alergikmi
Prázdninové cestovanie po cudzích krajinách je pre deti spojené so zdravotnými rizikami spojenými s nezvyčajnou stravou.
U dospelých nebýva pri rozumnom skúšaní exotických špecialít žiaden problém, u detí je ale nutná opatrnosť. Podľa Jitky Ruskovej z poradenského centra Výživa detí nie je na škodu vyskúšať u detí jedlá iných svetových kultúr, ale na mieste je obozretnosť. Špeciálne u alergikov.
Rusková uviedla, že svetová kuchyňa prináša nové chute a pôžitky. Často je zdravšia ako tradičná slovenská či česká kuchyňa, pretože používa veľa druhov ovocia, zeleniny, rýb, morských živočíchov a rastlinných tukov. Cestovateľom rozširuje obzory, poznávajú nové ingrediencie, ktoré pri troške fantázie a odvahy môžu rôzne kombinovať.
"Deti by sme ale nemali do nových chutí nútiť násilím, zároveň im však nie je dobré vždy vyhovieť, keď trvajú na obľúbenom rezni, hamburgeri či rybích prstoch. Je vhodné obohacovať aj im jedálniček nezvyčajnými novinkami," odporučila.
Ázijská kuchyňa nešetrí sójou a výrobkami z nej ako sójová omáčka. V nadmernom nožstve môže sója škodiť, látky v nej bránia využitiu niektorých vitamínov. Sú v nej látky podobné ženským hormónom, ktoré môžu mať najmä pri častej kombinácii škodlivý vplyv na malé deti.
Podľa Ruskovej by rodičia alergických detí mali počítať s tým, že reakciu môžu vyvolať popri sóji aj nezvyčajné druhy zeleniny a ovocia a najrozličnejší živočíchovia vrátane hmyzu. Obzvlášť keď ich dieťa dostane v kombináciach a kulinárskych úpravách, na ktoré nie sú zvyknuté.
V arabských krajinách poradila rusková objednávať jedlá radšej varené alebo pečené a nápoje vo fľaši, ktorú by mala obsluha otvoriť až pri stole - tým sa dá predísť tráviacim problémom. Neodporučila jedlá z pouličných stánkov. Deti by sa mali vyhnúť ostrým štipľavým pokrmom s koreniacou zmesou harissa.
Text: ČTK
Foto: SHUTTERSTOCK