Pochúťky s vôňou dymu - skúste jahňaciu kotletku
Najväčšie čaro má grilovanie vo voľnej prírode nad otvoreným ohňom, kde jedlá získavajú jedinečnú chuť a typickú vôňu.
Jahňacia kotletka na fenikle
Suroviny:
- 1 kg jahňacích kotliet
- 750 g feniklu
- 150 g olivového oleja
- soľ
- korenie čierne mleté
- rozmarín
- tymian
- 3 strúčiky cesnaku
Postup:
Jahňacie kotlety nakrájame na porcie. Bylinky nasekáme a zmiešame s olejom a prelisovaným cesnakom. Jahňacie kotlety grilujeme na dobre predhriatom grile z oboch strán. Počas grilovania potierame bylinkovým olejom, osolíme a okoreníme. Fenikel rozdelíme na štvrtiny, zalejeme vodou a varíme asi 10 minút. Takto upravený fenikel môžeme takisto krátko opiecť na grile. Hotové jedlo prípadne ešte dosolíme a dokoreníme.
Fenikel pochádza z Ázie a oblasti Stredomoria, kde sa aj dnes vyskytuje aj ako divo rastúca rastlina. Najznámejší je fenikel obyčajný, sladký a horký.
Náš tip: Fenikel je veľmi jemná lahôdková zelenina. Pred použitím zvyšky starších stoniek odrežeme, tuhé vrchné listy odstránime a zvyšok dobre omyjeme. Očistený menší fenikel upravujeme v celku. Ak je väčší, rozkrojíme ho na štyri diely alebo nakrájame na kolieska.
Text pripravila: Katarína Sedláková pre Magazín Pravdy
Jedlo pripravil: Vojtech Artz, šéfkuchár spoločnosti Metro
Foto: Ivan Majerský pre Pravdu
Ďalšie recepty nájdete na stránke Varecha.sk