Presunúť na hlavný obsah

Čo je dobré vedieť o ochutených vodách

Zdravie a relax

Ochutené stolové vody a minerálky sa nájdu v mnohých slovenských domácnostiach. Odborníci na výživu však upozorňujú, že s ich konzumáciou treba byť opatrnejší.

  1. Čítajte etiketu. Zistíte, či voda obsahuje prírodné, alebo umelé aromatické látky, či je dosladená cukrom, alebo náhradnými sladidlami.
  2. Náhradné sladidlá sú alternatívou na zníženie energetickej hodnoty nápojov. Z tohto hľadiska sú prínosom, lebo organizmus nepotrebuje priamy cukor, ktorý je vo väčšine potravín zvyšuje ich energetickú hodnotu.
  3. Farbivá, ktoré sú v potravinách a nápojoch, bez ohľadu na to, či sú prírodného, alebo umelého pôvodu, sú povolené. Tým by mali byť bezpečné. Nápoj si vyberte podľa vlastnej hodnotovej orientácie.
  4. Kyselina askorbová dodáva nápojom kyslosť, alebo ju tam dodávajú ako zdroj vitamínu C. Výrobca použije kyselinu askorbovú buď na zvýšenie kyslosti nápoja, alebo na doplnenie vitamínu C. Potom musí uviesť množstvo vitamínu C, ktorý sa v nápoji nachádza.
  5. Ovocné či bylinkové vody? Je to vec chuti. Bylinky sú módou, je to jeden z trendov nápojového priemyslu, čo nevylučuje, že rastlinné extrakty sú zdraviu prospešné.

Text pripravil: Jozef Sedlák v spolupráci s Ivetou Truskovou, hlavnou odborníčkou pre hygienu výživy hlavného hygienika SR

Foto: Ivan Majerský pre Pravdu