Presunúť na hlavný obsah

Svieža voda nie je pichľavá ani prikyslá a sladká

Zdravie a relax

Všetci veľkí výrobcovia balených pramenitých a minerálnych vôd spolu s čistými produktmi prírody ponúkajú aj vody ochutené.

Obohacujú ich o rôzne minerály, ovocné či bylinové zložky, prisládzajú, okysľujú a dosycujú oxidom uhličitým. Dokonca sa objavujú nápoje, ktoré napodobňujú rôzne exotické kokteily. Sú tieto vody len atraktívne alebo aj prínosné?

Odpoveď na túto otázku vôbec nie je jednoduchá. Denník Pravda v spolupráci so Štátnym veterinárnym a potravinovým ústavom v Bratislave hľadali odpoveď na to, ako chutia vody, ktoré sú obohatené o populárne ovocné chute. Po prvý raz nezávislé testovacie pracovisko uskutočnilo senzorický test, v ktorom sa posudzovala tzv. celková chutnosť sýtených minerálnych vôd.

Do testu boli vybrané tri ovocné chute – pomarančová, citrónová a grapefruitová. Ponuka na trhu je bohatšia, ale nie je také jednoduché zostaviť súbor aspoň piatich rôznych značiek s tou istou príchuťou. Mozaika chutí je bohatá, ale veľmi rozptýlená. Dokonca aj do základnej citrónovej či grapefruitovej chuti sa pridávajú ďalšie. O to väčším umením je primiešať tieto zložky do vody, ktorá obsahuje minerálne soli a vybalansovať ich chuť.

Ako sa to výrobcom podarilo, testovalo 12 degustátoriek, ktoré majú štátne senzorické skúšky na ochutnávanie nápojov a jedál. Redakcia nakúpila minerálky v jednom z obchodných reťazcov. Všetky minerálky boli pred testom vychladené a podávali sa pri teplote 12 stupňov Celzia.
Degustátori dostali na stôl vždy päť pohárov s ochutenou minerálkou pod zašifrovaným číselným označením. Tak ako im vody chutili, ich potom zoradili. V teste hodnotili vzhľad (perlenie), vôňu a chuť. Ich celkové zladenie rozhodlo o výslednom dojme a poradí. A napokon niekoľko postrehov hodnotiteliek, ktoré by mali viesť k optimálnemu vyladeniu chutí. "Ešte aj po teste cítim v ústach chuť náhradných sladidiel. Zdá sa mi, že výrobcovia nimi nešetria," povedala jedna z degustátoriek.

Ak zostáva sladká chuť na jazyku dlho, nemusí to byť podľa nej práve príjemné. V kombinácii s minerálnymi soľami sa totiž dostavuje niekedy nežiaduci pocit horkosti. "Niektoré vody boli veľmi sýtené, iné veľmi sladké. Nemyslím si, že je dobré pestovať a rozvíjať najmä u mladých spotrebiteľov návyk na sladkú chuť," podotkla ďalšia z hodnotiteliek.

Aj ďalší postreh stojí za povšimnutie: "Ak je nápoj veľmi sýtený, spolu so sladkou chuťou zostáva v hrdle pocit štipľavosti. Základný poznatok z testu by sa dal sformulovať do troch stručných slov: menej je viac. Sviežosť nie je drapľavosť ani pichľavosť, ale harmónia a lahodnosť v chuti, vôni a pocite osvieženia, ktorý má pohár ochutenej minerálky priniesť."

Text: Jozef Sedlák pre Pravdu
Foto: SHUTTERSTOCK