Presunúť na hlavný obsah

Čučoriedky odkryli ďalšie tajomstvo

Zdravie a relax

Tieto tmavomodré plody sú ešte zdravšie, než sa predpokladalo.

Vďaka americkým výskumom sa čučoriedky prepracovali medzi desať najzdravších potravín. Do výskumu účinkov týchto plodov sa pustil lekár z Michigenskej univerzity, E. Mitchelle Seymour. Tieto plody sú prospešné zdraviu a najviac pomáhajkú srdcu. Správu zverejnil server kardiochirurgie.cz.

V čučoriedkach objavil jeho tím látku, ktorá znižuje hladinu cholesterolu a cukru v krvi a tiež pôsobí proti hromadeniu tuku v oblasti brucha. Ide o rastlinný antioxidant, ktorý sa prirodzene vyskytuje v ovocí a v zelenine tmavej farby.

Doktor Seymour so svojím tímom skúšal účinok čučoriedok na tučné laboratórne krysy. Devätdesiat dní ich kŕmili práškom zo zmrznutých, vysušených čučoriedok, pričom polovica zvierat bola navyše na nízkotučnej diéte. Naopak, druhej polovici dopriali normálnu stravu.

Po devätdesiatich dňoch mali krysy menej tuku v oblasti brucha, nižšiu hladinu cholesterolu aj škodlivých triglyceridov. Rovnaký efekt sa prejavil na znížení hladiny cukru v krvi a na zvýšenom účinku inzulínu na bunky.

V konečnom dôsledku prospela konzumácia čučoriedok krysám na nízkotučnej diéte, ale zabrala aj u zvierat s normálnou stravou.

Text: -bn- pre oŽene.sk
Foto: Shutterstock