Vyberte si bazalku podľa chuti
Chutná bylinka spestrí vaše jedlá hneď na tri spôsoby.
Bazalku by ste zo svojej kuchyne nemali rozhodne vyháňať. Práve naopak! A hoci najčastejšie sa na naše taniere dostane bazalka vo forme talianskeho pesta, výborným ochucovadlom sú aj ostatné druhy bazalky. Poznáte ich?
Janovská bazalka (bazalka pravá)
Drobné zelené lístky sú mierne klenuté.
Chuť: ostrokoreniská, mierne sladká, vysoko aromatická
Použitie: Z janovskej bazalky sa vyrába známe pesto, ktoré sa pridáva na špagety a tie sa následne posypú parmezánom. Ale je aj ideálnym dochucovadlom pre množstvo stredomorských špecialít, môže sa použiť na šaláty, cestoviny aj mäso. Bazalka sa môže pridávať aj do studených polievok, rajčinovej či uhorkovej. Čerstvé lístky pridajte do varených jedál až na koniec, aby varením nestratili svoju špecifickú arómu.
Thajská bazalka
Tento druh bazalky je obľúbeným dochucovadlom v thajskej kuchyni. Má špicaté lístky a kvety sú fialovo-biele. Thajská bazalka sa dá kúpiť v špecializovaných ázijských obchodoch.
Chuť: štipľavá, podobná anýzu
Použitie: Pridáva sa do kari omáčky, ostrých omáčok, ryže a k jedlám z rýb.
Červená bazalka
Nazýva sa aj tmavý opál. Táto bazalka má červené lístky, ružové až fialové kvety.
Chuť: silná korenistá chuť, jemne sladká, pripomínajúca klinčeky
Použitie: Používa sa ako dochucovadlo k zeleninovým jedlám, hodí sa k cukete, rajčinám a baklažánu. Na šalátoch pôsobí nielen dekoratívne, ale zvýrazní sviežu chuť šalátu. Pridáva sa aj do ľadového čaju či ovocných šalátov.
Text: -bn- pre oŽene.sk
Foto: Shutterstock