Najlepšie pochúťky sú z vlastnej záhrady
Z ovocia a zeleniny v záhrade možno vytvoriť množstvo skvelých dobrôt.
Skúšali ste už hruškové či ríbezľovo-egrešové želé? Alebo aspoň džem z viacerých druhov ovocia s pridaním lístkov mäty či koriandra?
Želírovanie
Každé ovocie obsahuje pektíny, ktoré majú želírovacie schopnosti. Ich množstvo je v každom druhu ovocia iné, preto sa výsledná tuhosť džemov môže líšiť. Všeobecne platí, že čím vyšší obsah pektínov dané ovocie má, tým lepšie sa nám z neho bude robiť džem. Najvyšší obsah pektínov majú citrusové plody, jablká a egreše. Naopak, najnižší obsah pektínov majú čerešne, višne a jahody, ktoré sa preto vyznačujú zníženou želírovacou schopnosťou. Na konečnú tuhosť džemu má vplyv aj veľkosť ovocných kúskov. Čím sú časti menšie, tým majú prirodzené pektíny v ovocí väčšiu možnosť pozitívne ovplyvniť tuhosť džemu.
Recept: Slivkovo-jablkový džem s koriandrom a mätou
Potrebujeme:
500 g jabĺk
500 g sliviek
1 zarovnaná KL mletého koriandra
1 mätový lístok
1 balíček Gelfixu Extra 2:1 Dr. Oetker
400 g cukru
100 g medu
3 PL červeného vína
Postup:
Jablká olúpeme, zbavíme jadrincov a nahrubo nastrúhame. Slivky vykôstkujeme a rozmixujeme ponorným mixérom alebo rozomelieme. K ovociu pridáme koriander a najemno nasekanú mätu. Gelfix Extra zmiešame s 2 lyžicami cukru, pridáme k ovociu a privedieme do varu. Minútu povaríme. Pridáme zvyšný cukor a med a varíme minimálne 5 minút. Odstavíme a pridáme červené víno, premiešame a ihneď plníme až po okraj do pripravených pohárov. Poháre uzavrieme, obrátime hore dnom a asi 5 minút necháme stáť na viečku (poháre s klasickými viečkami bez závitov neobraciame).
Náš tip:
Trvanlivosť konzervovaného výrobku sa skráti pridaním prísad s obsahom tuku, ako sú orechy či kokosová múčka alebo pridaním kúskov "navyše", ktoré sa nevaria, ako sú lístky mäty alebo medovky.
Ďalšie recepty nájdete na stránke Varecha.sk
Text: Katarína Sedláková pre magazín Pravdy
Foto: Dr. Oetker