Recept: Nektárinky v karamelovom sirupe
Pochúťky vlastnej výroby v sklenenom poháriku sú lepšie ako tie z obchodu. Oplatí sa pre ne obetovať trochu času.
Príprava: 30 minút
Množstvo: 4 poháre po 500 ml
Potrebujeme:
1 200 g vykôstkovaných nektáriniek
1 zarovnaná KL Pomôcky na konzervovanie Dr.Oetker
4 PL rumu
500 g cukru
900 ml vody
Postup:
Nektárinky vykôstkujeme, olúpeme, nakrájame na kúsky a rozdelíme do pohárov. Do každého pohára dáme na špičku noža Pomôcky na konzervovanie a jednu lyžicu rumu. Do hrnca dáme polovicu cukru (250 g) a na miernom ohni ho za stáleho miešania necháme skaramelizovať. Do tekutého karamelu veľmi opatrne pridáme vodu a zvyšný cukor. Za stáleho miešania varíme, kým sa cukor úplne nerozpustí. Hotovým sirupom zalejeme nektárinky. Poháre uzavrieme, zatrasieme nimi a postavíme ich na plech na pečenie. Do plechu nalejeme horúcu vodu do výšky asi 2 cm. Plech s pohármi dáme do rúry a sterilizujeme 50 minút pri 95 °C.
Náš tip:
Dôležité je dbať na maximálnu čistotu tak pri spracovaní plodov, ako aj pri všetkých použitých spotrebičoch. Aj minimálne znečistenie môže viesť k predčasnému skazeniu výsledného produktu.
Ďalšie recepty nájdete na stránke Varecha.sk
Text: Katarína Sedláková pre magazín Pravdy
Foto: Dr. Oetker