Presunúť na hlavný obsah

Rakytník vám dodá vitalitu

Zdravie a relax

Pomaly prichádza september a s ním i dozrievanie ovocného kríka s názvom rakytník rešetliakovitý. Ešte ste o ňom nepočuli? Chyba! Jeho plody vraj dokážu robiť s telom zázraky. Presvedčili sa o tom i starí Gréci, ktorí jeho blahodárne účinky poznajú už vyše dvetisíc rokov.

Je charakteristický najmä krásnymi striebristo zelenými listami. Byť však iba okrasným krom nie je jeho účelom. Plody tejto rastliny sú naozaj bohaté na rôzne vitamíny. Dokonca, je považovaný za skvelý "životabudič".

Anna (42) zo Stupavy
Môj syn mal od narodenia diagnostikovaný atopický ekzém. Navštívili sme niekoľko kožných lekárov, vyskúšali všetky dostupné prípravky (vrátane kortikoiodov), aby toto kožné ochorenie ustúpilo. Neúspešne. Najhoršie obdobie nastalo v zime. Vtedy sme sa rozhodli vyhľadať ľudového liečiteľa neďaleko Bratislavy. Dostali sme masť s obsahom rakytníka rešetliakovitého. A verte či nie, ekzém naozaj začal ustupovať. Dnes má syn na tele len sem tam fliačik, ktorý potriem masťou a o pár dní nie je po ňom ani stopy.

Prečo by ste si ho mali zaobstarať?
- Je výborným antioxidantom.
- Nachádza sa v ňom vysoké množstvo vitamínu C.
- Obsahuje i veľký podiel vitamínov A, B, E, K a nenasýtené mastné kyseliny.
- Pravidelná konzumácia týchto plodín dokáže vynikajúco detoxikovať organizmus.
- Účinne pomáha ak vás trápi vysoký cholesterol.
- Vhodný je i vtedy ak máte tráviace problémy alebo chcete schudnúť.
- Pri pravidelnom pití čaju z rakytníka bude vaša pokožka krásne hladká a vlasy získajú lesk.
- Máte gynekologické problémy alebo sa vám nedarí otehotnieť? Doprajte si odvar zo sušených plodov rakytníka.
- Jeho vynikajúci účinok už pocítili i pacienti s ochorením ciev.
- V ľudovom liečiteľstve sa používa pri rekonvalescencii či na posilnenie imunity.
- Vhodný je i vtedy, ak máte kožné ochorenia či drobné poranenia (na tento účel sa používa najmä olej či masť z neho).
- Trápi vás nízky krvný tlak? Doprajte si šťavu z rakytníka.
- Šťavu z plodov môžete zamiešať do džemov či zaváranín.

Text: Katarína Mrázová pre oŽene.sk
Foto: SHUTTERSTOCK