Recept: Ríbezľovo-egrešové želé s červeným vínom
Palacinky s domácim želé sú pochúťkou pre maškrtné jazýčky.
Príprava: 35 minút
Množstvo: 4 poháre po 350 ml
Postup:
300 g červených ríbezlí
300 g egrešov
125 ml vody
asi 300 ml červeného vína
1 balíček Gelfixu Extra 2:1 Dr. Oetker
500 g cukru
Postup:
Ríbezle a egreše umyjeme, zbavíme stopiek a asi 5 minút povaríme vo vode. Dáme preč z platne a cez sitko prepasírujeme. Vzniknutú ovocnú šťavu odmeriame a doplníme červeným vínom na 750 ml. Šťavu nalejeme do hrnca, pridáme Gelfix Extra zmiešaný s 2 lyžicami cukru a 1 minútu povaríme. Pridáme zvyšný cukor a za stáleho miešania povaríme minimálne 5 minút. Ihneď plníme až po okraj do pripravených pohárov. Poháre uzavrieme, obrátime dnom hore a asi 5 minút necháme stáť na viečku (poháre s klasickými viečkami bez závitov neobraciame).
Náš tip:
Džemy, marmelády a želé môžeme po uvarení zjemniť kvapkou likéru, rumu, ovocnej pálenky, vodky atď. Ak použijeme iba malé množstvo alkoholu, na želírovanie to nebude mať žiadny vplyv (max. asi 3 polievkové lyžice). Ak by sme chceli pridať väčšie množstvo alkoholu, je vhodné zodpovedajúcim spôsobom znížiť množstvo ovocia alebo šťavy.
Ďalšie recepty nájdete na stránke Varecha.sk
Text: Katarína Sedláková pre magazín Pravdy
Foto: Dr. Oetker