Presunúť na hlavný obsah

Čím viac rajčín zjete, tým mladšia budete

Zdravie a relax

Zrelé rajčiny sú tou pravou letnou zeleninou pre krásu pokožky. A ulahodia aj postave.

Zrelé rajčiny obsahújú množstvo farbiva lykopén. Táto látka nielenže posilňuje srdce, obehovú sústavu a prostatu, ale pleť chráni pred nepriaznivými účinkami slnečného žiarenia.

Britskí vedci z univerzity v Manchesteri počas testov na dobrovoľníkoch zistili, že už 5 lyžíc čistého rajčinového pretlaku s trochou olivového oleja poskutuje pokožke prirodzenú ochranu pred UV žiarením v hodnote rovnajúcej sa krému s ochranným faktorom 1,3. To ale nie je všetko!

U testovaných osôb sa v pokožke objavilo aj viacej prokolagénu, vďaka ktorému pleť vyzerala mladšie a sviežejšie. Keďže lykopén neobsahuje žiaden tuk, treba ho telu dodávať aj s malým množstvom olivového oleja, aby ho dokázalo čo najlepšie spracovať.

Pri konzumácii rajčín si treba dať pozor, aby ste siahli po naozaj zrelých plodoch. Nezrelé kúsky obsahujú alkaloid solanín. Táto látka spôsobuje nevoľnosť, bolesti hlavy a kŕče. 

Rajčiny však dokážu oveľa viac. Obsahujú 17 minerálnych látok, 13 vitamínov a takmer žiadne kalórie. Obzvlášť bohaté sú rajčiny na vitamín C a E, magnézium, selén a kálium.    

Tieto červené plody sú účinné aj pri spálenej pokožke. Roztlačené rajčiny zmiešajte s jogurtom a máte skvelý osviežujúci prípravok na upokojenie pokožky.

Aby si rajčiny zachovali svoje vzácne látky čo najdlhšie, je dôležité, ako ich uskladníte. Zrelé kúsky neschovávajte do chladničky, ale nechajte ich v kuchyni, najlepšie na tmavšom mieste a zrelé sa ich snažte skonzumovať do piatich dní.

Text: -bn- pre oŽene.sk
Foto: Shutterstock