Tvaroh, smotana aj marhule - po takomto koláči si prsty oblížete!
Ani v lete nás neobchádza chuť na sladké. Výhodou je, že môžeme využiť sezónne ovocie.
Tvarohovo-smotanové rezy s marhuľami
Suroviny:
Na cesto:
- 100 g hladkej múky
- 50 g solamylu
- 1 zarovnaná KL kypriaceho prášku do pečiva
- 3 vajcia
- 3 PL horúcej vody
- 150 g práškového cukru
- 1 balíček vanilínového cukru
Na náplň:
- 500 g polotučného tvarohu
- 150 g práškového cukru
- 1 balíček vanilínového cukru
- 2 PL citrónovej šťavy
- trochu nastrúhanej citrónovej kôry z jedného chemicky neošetreného citróna
- 200 ml smotany na šľahanie
- 300 g marhúľ
- 1 balíček želatínového stužovača
- 200 ml vody
Postup:
Na prípravu cesta vyšľaháme elektrickým ručným šľahačom vajcia, vodu, cukor a vanilínový cukor do peny. Múku, solamyl a kypriaci prášok zmiešame a primiešame do vaječnej peny. Cesto vylejeme na plech (30 x 40 cm) vyložený papierom na pečenie. Pečieme v predhriatej rúre (v elektrickej pri teplote 200°C, v teplovzdušnej pri 180°C, v plynovej na stupni 4.) Po upečení preklopíme piškótu na utierku posypanú práškovým cukrom a necháme vychladnúť. Stiahneme papier na pečenie. Korpus pozdĺžne prekrojíme a jeden diel položíme na podnos.
Na prípravu náplne zmiešame tvaroh, cukor, vanilínový cukor, citrónovú šťavu a kôru. Smotanu ušľaháme elektrickým ručným šľahačom do tuha a primiešame do krému. Marhule umyjeme a nakrájame na malé kúsky, ktoré zľahka vmiešame do náplne. Želatínový stužovač pripravíme s vodou podľa návodu na obale a vmiešame do náplne. Náplň rovnomerne natrieme na pripravený plát. Zľahka priložíme druhý plát korpusu a odložíme asi na 2 hodiny do chladničky. Múčnik nakrájame na kocky a zľahka posypeme práškovým cukrom. Uchovávame v chlade.
Text pripravila: Katarína Sedláková pre Magazín Pravdy
Foto: Dr. Oetker
Ďalšie recepty nájdete na stránke Varecha.sk