Opití kulinárskym zážitkom! Skúste upiecť opité ovocné rezy!
Skombinovať chuť sezónneho ovocia (ako maliny, jahody či broskyne) s lahodnou a jemne omamnou chuťou vaječného likéru? Skúste to - po opitých rezoch budete opití aj vy. Kulinárskym zážitkom.
Opité ovocné rezy
Suroviny:
Na cesto:
- 300 g hladkej múky
- 1 vrchovatá KL kypriaceho prášku do pečiva
- 80 g práškového cukru
- 1 vajce
- 130 g mäkkého masla alebo margarínu
Na náplň:
- 1 kg ovocia (maliny, jahody, broskyne...)
- 1 balíček červeného cukrárenského želé
- 100 g kryštálového cukru
- 250 ml vody
- 250 ml bieleho vína
Na ozdobenie:
- 400 ml smotany na šľahanie
- 3 PL vaječného likéru
- 2 vrchovaté PL práškového cukru
- 1 balíček Smeta-fixu Dr. Oetker
- rôzne ovocie
Postup:
Na prípravu cesta spracujeme všetky suroviny na cesto na váľku do hladkej konzistencie. Cesto rozdelíme na polovice. Polovicu cesta vyvaľkáme na pomúčenej doske na tenší plát veľkosti 30 x 40 cm. Pomocou váľka prenesieme na vymastený a múkou vysypaný plech a upečieme v predhriatej rúre (v elektrickej pri teplote 180 °C, v teplovzdušnej pri 160 °C, v plynovej na stupni 3). Po upečení preklopíme cesto na mriežku a necháme vychladnúť. Potom rovnakým spôsobom upečieme druhý plát a necháme vychladnúť na plechu.
Na prípravu náplne zmiešame cukrárenské želé s cukrom, vodou, vínom a ovocím nakrájaným na malé kúsky a za stáleho miešania privedieme do varu. Povaríme asi 3 minúty, odstavíme zo sporáka a za občasného miešania necháme vychladnúť. Vychladnutú náplň opatrne vylejeme na cesto vo forme. Zakryjeme druhým plátom a dáme do chladničky vychladiť.
Na ozdobenie ušľaháme smotanu s cukrom a Smeta-fixom do tuha. Do šľahačky zľahka vmiešame vaječný koňak. Natrieme na múčnik a necháme uležať, najlepšie do ďalšieho dňa. Pred podávaním nakrájame na rezy a ozdobíme ovocím.
Text pripravila: Katarína Sedláková pre Magazín Pravdy
Foto: Dr. Oetker
Ďalšie recepty nájdete na stránke Varecha.sk