Presunúť na hlavný obsah

Pitie piva podporuje u žien vznik psoriázy

Zdravie a relax

Zdá sa, že pravidelné pitie piva zvyšuje u žien riziko vzniku kožného ochorenia psoriázy, ľudovo známej aj ako lupienka.

Podľa nových zistení by sa ženy mali vyhýbať najmä silnejším pivám. Odborníci však takisto zistili, že pitie iných alkoholických nápojov, ako je víno či destiláty, nemá na vznik psoriázy žiadny vplyv.


"Psoriáza je relatívne bežné kožné ochorenie a už dlho sa predpokladalo, že pitie alkoholických nápojov môže prispieť k vzniku tohto ochorenia alebo zhoršiť jeho priebeh," uviedli vedci z Harvardovej lekárskej školy v štúdii, ktorú zverejnil žurnál Archives of Dermatology.

Psoriáza sa často prejavuje na rôznych častiach tela vyvýšenými červenými ložiskami, ktoré sú  pokryté striebrolesklými odlupujúcimi sa šupinami. Hlavnými miestami výskytu sú lakte, kolená a vlasmi pokrytá časť kože, ale psoriáza sa môže vyskytnúť prakticky kdekoľvek na tele. Stupeň závažnosti a intenzita svrbenia bývajú rôzne. Psoriáza podľa portálu psorinfo.sk postihuje približne 2 až 3 percentá svetovej populácie, pričom je rovnomerne rozšírená medzi mužmi a ženami. Môže sa objaviť v akomkoľvek veku, ale u väčšiny pacientov sa prvé znaky vyvinú do dvadsiateho roku života.

Na americkej štúdii sa zúčastnilo takmer 83-tisíc žien, ktoré na začiatku výskumu v roku 1991 mali 27 až 44 rokov. Okrem iných otázok sa ich lekári pýtali aj na konzumáciu alkoholických nápojov. V roku 2005 sa k ženám vrátili, pričom zistili, že psoriázou trpelo 1¤150 z nich. Porovnaním informácií z dotazníkov, ktoré zbierali dvakrát ročne, dospeli k záveru, že ženy pijúce alkohol zhruba dva razy týždenne boli vystavené o 72 percent vyššiemu riziku vzniku ochorenia ako abstinentky.

Zaujímavé však bolo zistenie, že ženy, ktoré dávali prednosť pivu, boli až dvojnásobne náchylnejšie na vznik psoriázy. Naopak, víno, destiláty a ľahké či nealkoholické pivo riziko psoriázy výraznejšie nezvyšovali. Podľa odborníkov to súvisí s tým, že na výrobu piva sa používa jačmeň. Jeho fermentáciou vzniká chemikália, o ktorej vedci vedia, že sú na ňu ľudia so psoriázou veľmi citliví.

"Ženy so zvýšeným rizikom vzniku psoriázy by sa mali vyhýbať pitiu silnejších druhov piva," odporúčajú autori štúdie. Príčin vzniku psoriázy je viacero, no ide najmä o genetické a imunologické faktory a vplyv vonkajšieho prostredia.

Text: Miroslav Vajs, Boston, Bratislava
Foto: SHUTTERSTOCK