Presunúť na hlavný obsah

Mäso Ázie chráni pred chorobami

Zdravie a relax

V Číne sóju poznajú už päťtisíc rokov a nazývajú ju "mäsom Ázie".

Z Číny sa rozšírila ďalej do Kórey, Japonska a juhovýchodnej Ázie. Vo výžive ázijských krajín sója spôsobila revolúciu. Ázijčania majú vďaka konzumácii sóje nižší cholesterol, sú štíhlejší, žijú dlhšie a menej trpia srdcovo-cievnymi ochoreniami. Viaceré výskumy potvrdzujú, že sója má podiel aj na nižšom výskyte rakoviny prsníkov a prostaty.

V posledných rokoch sa počet pacientov so srdcovo-cievnymi ochoreniami, rakovinou či cukrovkou niekoľkonásobne zvýšil. Súvisí to so zmenou životného štýlu a stravovania vo vyspelých krajinách sveta. "Väčšina Slovákov sa stravuje nevhodne," hovorí doktorka Jana Nosková. "Uprednostňujú ťažké mastné jedlá, konzumujú málo čerstvej zeleniny, ovocia a strukovín. Navyše sa čoraz menej hýbeme a čo je najhoršie, narastá aj počet obéznych a nezdravo sa stravujúcich detí."

Zdroj proteínov
Sója je bohatá zásobáreň proteínov, vitamínov, minerálov, ale obsahuje aj cenné fytochemikálie, čo sú vlastne prírodné ochranné látky. Má viac proteínov a železa ako mäso, viac vápnika ako mlieko a viac vitamínu B1 ,B 2 a B6 ako vajcia - a to všetko bez cholesterolu. "Viaceré štúdie dokazujú, že každodenná konzumácia potravín zo sóje znižuje riziko rakoviny prsníkov, hrubého čreva, konečníka, žalúdka, prostaty, pľúc a je tiež prevenciou pred srdcovo-cievnymi ochoreniami. Dobrá je aj pre ženy v období menopauzy, pretože obsahuje izoflavóny. Tie sa považujú za rastlinné hormóny a čiastočne nahrádzajú tie hormóny, ktoré sa prestávajú tvoriť vo vaječníkoch. Ženy by tak netrpeli nepríjemnými symptómami," vysvetľuje doktorka Nosková.

Sója a rakovina
Americkí experti na rakovinu už v roku 1990 identifikovali v sóji päť zložiek, o ktorých sa predpokladá, že chránia pred rakovinou. Odvtedy sa výskum sóje a jej vplyvu na prevenciu rakoviny rozšíril do celého sveta.
Chorobnosť na rôzne druhy rakoviny v rôznych častiach sveta veľa vypovedá o spôsobe výživy obyvateľov. Napríklad rakovina hrubého čreva, ktorá je hlavnou príčinou úmrtí na rakovinu v Spojených štátoch amerických - a podobne je to aj na Slovensku -  sa u černochov zo strednej Afriky takmer nevyskytuje.

Vedci predpokladajú, že zmenou životného štýlu a výživy sa dá predísť rôznym druhom rakoviny. V súvislosti s ňou sa hovorí aj o dedičných faktoroch. Existujú však dôkazy o tom, že za rakovinu v podstatnej miere zodpovedá práve životný štýl a výživa. Ak sa ľudia z oblasti, kde je málo rakoviny, presťahujú do štátu, kde sa na toto ochorenie zomiera, ochorejú rovnako ako obyvatelia ich novej domoviny. Je to dané tým, že "prisťahovalci" sa prispôsobia miestnym stravovacím návykom, čím sa zvýši aj ich chorobnosť.
Doktorka Nosková odporúča, aby sme k svojmu zdraviu a k prevencii ochorení pristupovali zodpovedne. Trendom v zahraničí, ktorý sa pomaly dostáva aj k nám, je uprednostňovanie rastlinnej stravy pred živočíšnou.

Pomáha srdcu aj cievam
Pravidelná konzumácia sóje znižuje celkovú hladinu cholesterolu v krvi. Sója a výrobky z nej neobsahujú cholesterol a sú bohaté na nenasýtené mastné kyseliny, ktoré znižujú jeho hladinu v tele. U ľudí s vysokou hladinou cholesterolu sa po výraznom obmedzení živočíšnych výrobkov upravila hladina cholesterolu na normálnu.

Ešte donedávna sa verilo, že proces hrubnutia ciev - artérioskleróza - sa nedá zvrátiť. No výskumy aj v tomto smere hovoria, že vplyvom sóje sú cievy mäkšie a širšie a výrazne sa zlepšuje prúdenie krvi v koronárnych, mozgových i slabinových cievach. To je dobrá správa pre všetkých, najmä pre ľudí so zvýšeným rizikom infarktu a angíny pectoris. Pokusmi sa zistilo, že izoflavóny v sóji ochraňujú pred trombózou, ktorá najčastejšie vedie k infarktu či mozgovej mŕtvici.

Prináša aj riziká
Vedci z King’s College v Londýne však upozorňujú na riziko zníženia plodnosti u mužov, ktorí jedia veľa sóje. Uvoľňuje sa z nej totiž genistein, látka podobná ženskému pohlavnému hormónu. Má síce protirakovinové účinky, ale zároveň znižuje kvalitu spermií. Stačí len jeho malé množstvo a oplodnenie môže byť veľmi problematické. Táto látka sa nachádza aj v margarínoch, čokoláde a niektorých druhoch piva.

Tieto obavy potvrdzujú aj ďalšie výskumy. Napríklad profesor Richard Sharpe z Edinburskej univerzity študoval pokles mužskej plodnosti za posledných päťdesiat rokov a pri kŕmení mladých samcov opíc sójovým mliekom zistil narušenie hladiny testosterónu. Aj toxikológ Mike Fitzpatrick prepočítal hodnotu estrogénu obsiahnutého v sójovom mlieku pre dojčatá kŕmené výlučne týmto výrobkom. Vzhľadom na telesnú váhu novorodencov je to podľa jeho prepočtov toľko, ako keby deti brali päť antikoncepčných tabliet denne. Výskum, ktorý robili na Cornell University Medical College a Long Island Community Hospital, zas odhalil, že deti kŕmené sójovým mliekom mali dvojnásobnú pravdepodobnosť ochorenia na diabetes typu 1.
Štúdia z univerzity v Oxforde zverejnená v denníku Daily Mail zas hovorí o tom, že sója zvyšuje stratu pamäti u seniorov.

Sója áno, ale s rozmyslom
Tak ako má sója svojich zástancov, má aj svojich odporcov. Vyhnúť sa jej však nemôžu ani jej odporcovia. Nachádza sa nielen vo výrobkoch zdravej výživy a sójovej omáčke, ale je aj v sladkostiach, údeninách a už spomínanom margaríne.
Jej účinky na ľudský organizmus sú nepopierateľne pozitívne, ale mnohým neprospieva. Pomáha síce udržiavať správny stav kostí, brzdí rast nádorov v tele a používa sa pri prevencii či liečbe mnohých chronických ochorení. Pretože je zásadotvorná, využíva sa pri prekyslení či pálení záhy, dokonca aj pri nadmernej kazivosti zubov.

Na druhej strane nie je vhodná pre pacientov trpiacich dnou. Neodporúča sa ani tým, ktorí majú problémy so štítnou žľazou. Navyše sója pri svojom raste "vyťahuje" zo zeme až 20 percent ťažkých kovov. Je však aj častým alergénom, keďže obyvatelia starého kontinentu nie sú zvyknutí na jej proteíny.

Text: Dorota Hudecová pre Magazín Pravdy
Foto: SHUTTERSTOCK