V lete stačí ľahké menu. Skúste dvojfarebnú pochúťku
V horúcich dňoch môže polievku nahradiť studený zemiakovo-brokolicový krém. Nielen že osvieži, ale svojou dvojfarebnosťou poteší aj oko.
Studený zemiakovo-brokolicový krém
Suroviny:
- 400 g zemiakov
- 200 g brokolice
- soľ
- korenie
- 1 dl 30 % smotany
- muškátový orech podľa chuti
- cukor podľa chuti
- ocot podľa chuti
- 2 bobkové listy
- 4 guľôčky nového korenia
- korenie na zemiaky podľa chuti
Postup:
Zemiaky dáme variť so soľou, bobkovým listom a novým korením. Po uvarení ich rozmixujeme ručným mixérom, pridáme smotanu, dochutíme muškátovým orieškom, trochou octu a cukru a dáme zachladiť. Konzistencia polievky by mala ostať krémová. Brokolicu uvaríme v osolenej vode, rozmixujeme, pridáme mleté čierne korenie, dochutíme a dáme zachladiť. Studené polievky servírujeme v sklenom pohári a snažíme sa ich naliať tak, aby sa farby nezliali.
Náš tip: Zemiakovo-brokolicový krém je osviežujúcou letnou polievkou s jemným kyslastým tónom. Polievku možno dozdobiť zemiakovým čipsom.
Text pripravila: Katarína Sedláková pre Magazín Pravdy
Jedlo uvaril: Branislav Križan, šéfkuchár reštaurácie hotela Matyšák v Bratislave
Foto: Marek Velček pre Pravdu
Ďalšie recepty nájdete na stránke Varecha.sk