Liečivá exotika v kvetináči - poznáte ju aj vy?
Kto by nepoznal aloe vera a jeho liečivé účinky? Lenže takýchto liečivých zázrakov v kvetináči existuje mnoho.
Niektoré pôsobia na cievny systém, iné na pokožku či mozog. Niektoré majú sladké plody, u iných sa používajú listy alebo korene. Hoci pochádzajú z ďalekých krajín, darí sa im aj na Slovensku. Niektoré dokonca prežijú vonku aj tunajšie zimy.
Jiaogulan (Gynostemma pentaphyllum)
Nazývaná aj bylina nesmrteľnosti, či päťlistý žeň-šeň. V južnej Číne sa táto rastlina pije denne ako čaj na získanie sily a energie. Vyrába sa z čerstvých vysušených listov. Jeho chuť je podobná jemnej sladkej šťave zo sladkého drievka. Listy sa nechajú vylúhovať vo vriacej vode aspoň tri minúty. Čerstvé listy zase môžete použiť do šalátov. Táto rastlina môže dosiahnuť aj v malom kvetináči pozoruhodnú výšku. Je odolná voči mrazom a môže sa pestovať vonku aj v byte.
Gotu - Kola (Centela asiatica)
Podporuje duševné a mentálne funkcie mozgu, spomaľuje prirodzený proces starnutia. Pomáha pri kožných chorobách. Čerstvé listy sa vmiešavajú do šalátov, taktiež si môžete z vysušených alebo čerstvých listov spraviť čaj príjemnej chuti. V zime je nutné dať ju dovnútra. Ideálna teplota je od 15°C.
Rakytník rašeliakovitý (Hippophaea rhamnoides)
To, že rakytník obsahuje vitamín C, vedia viacerí, ale že jeho obsah je štvornásobne vyšší ako pri citrónoch, to už vie málokto. Priaznivo pôsobí na pružnosť a priechodnosť ciev a zrážanlivosť krvi, udržiava správnu hladinu cholesterolu. Podporuje tiež funkciu žalúdka, zažívacieho a močového ústrojenstva, blahodarne pôsobí na vitalitu a pružnosť pokožky. Vhodný je na prípravu štiav, marmelád, želé alebo kompótov.
Goji (Lycium chinensis macrocarpa v.Anny)
V strednej Ázii slúži ako ovocie, ktoré zabezpečuje dlhý život a zdravie. Pripisujú sa mu vlastnosti ako mladosť, krása, energia, sila či vytrvalosť. Okrem toho má povesť afrodiziaka. Obsahuje viac vitamínu C ako pomaranč, viac železa ako steak, 18 druhov aminokyselín a 21 stopových prvkov. Vysušené bobule sa konzumujú väčšinou surové a chutia ako zmes čerešní a brusníc. Už 10 gramov denne zmiešaných s müsli povzbudí vaše zdravie. Rastlinka goji rastie v každej dobrej záhradnej pôde a miluje slnko. Plody dozrievajú v septembri až októbri.
Cesnaková tráva (Tulbaghia violacea)
Má antimykotické účinky, podobne ako cesnak je veľmi zdravá a chutná, vhodná pre dochucovanie mäsitých a cestovinových jedál, omáčok a pást.
Medvedí cesnak (Allium ursinum)
Tinktúra z neho podporuje pamäť, predchádza kôrnateniu ciev, priaznivo pôsobí na žalúdok a na črevný systém. Pomáha pri hnačkách, ale aj hlísty a škrkavky vychádzajú z tela, keď sa istý čas užíva táto bylina. Uvoľňuje hlien z pľúc, prečisťuje krv.
Artičoky (Cynara scoymus)
Zázračná zelenina pre diabetikov, napomáha pri ťažkostiach so žlčníkom a pečeňou, pri problémoch s trávením, látkovej výmene a artérioskleróze. Nie je odolná voči mrazom. Na jeseň ju treba vykopať a prezimovať v nezamŕzajúcom črepníku. Zber je najvhodnejší ešte pred rozkvitnutím. Uvarené v slanej vode sa konzumujú ako klasické predjedlo.
Hrozienkový strom (Amelanchier alnifolia cusicki)
Názov dostal vďaka sladkým plodom. Na husto porastenom kre visia modro-čierne bobule, ktorých môže byť až 15 plodov na jednom konáriku. Narastajú do priemeru 15 mm. Chuť je šťavnatá a veľmi sladká. Priaznivo pôsobí na spánok, činnosť srdca a znižuje krvný tlak.
Schisandra
V Číne patrí medzi najdôležitejšie liečivky a koreniny. Hovorí sa jej ovocie piatich chutí: sladké, kyslé, slané, horké a štipľavé! Používa sa na potlačenie kašľu, ako účinný prostriedok na posilnenie srdca, na podporu trávenia. Z vysušených listov a plodov sa varí čaj, z čerstvých plodov sa pripravuje šťava. Schizandra je atraktívna, zaujímavá popínavá rastlina. Zimuje vonku, na jeseň jej opadajú listy, má rada polotieň. Plody sa podobajú na pekné veľké strapce ríbezlí
Stevia
V Južnej Amerike sa Sugar-Baby tradične používa na osladenie čaju, varených a pečených jedál. Sladiaca sila lístkov je 15 - 30-krát väčšia ako pri normálnom cukre. Pritom sladí bez kalórií, vhodný je aj pre diabetikov. V lete môže byť ako črepníková rastlina vonku, pred príchodom mrazov ju však treba schovať dovnútra. Lístky by sa mali zbierať aspoň každé 3 týždne. Rastlina tak zmohutnie a vytvára tak opäť čerstvú zeleň na zber.
Arónia veľkoplodá (Aronia prunifolia)
Aróniová šťava obsahuje veľké množstvo sekundárnych rastlinných látok, jej vlastnosťou je silná bunková ochrana, používa sa pri mnohých ochoreniach. Posiluje imunitný systém, je dobrá pre srdce a cievy, zvyšuje prekrvenie, znižuje krvný tlak, redukuje proces starnutia ciev. Arónia si nevyžaduje výnimočné požiadavky na pôdu a je odolná voči mrazom. Kríky dosahujú výšku 1,5 metra, kvitnú v máji. Zber začína podľa polohy od polovice augusta. Úrodu zberajte až po dozretí plodov. Vo vyzretých plodoch je najviac účinných látok.
Yakon (Polymnia sonchifolia)
Hľuza je chuťovo podobná melónu alebo hruške. Dorastá do dĺžky až 20 cm a je sladká a chrumkavá. Vďaka vysokému obsahu inulínu je veľmi cenná pre diabetikov. Hovorí sa jej aj zemiak pre diabetikov. Hľuzy yakon podporujú aj vytváranie zdravej črevnej flóry. Vysušené plátky yakonu sú výborné ako zdravá pochúťka na stôl. Návaly hladu sa tak vyriešia a štíhla línia ostane neohrozená. Rastliny po vysadení vytvárajú na koreňoch zásobné hľuzy, ktoré sa na jeseň zbierajú.
Text: Tomáš Hladký, pre oŽene.sk
Foto: SHUTTERSTOCK